Radio actueel

 

OBA Live

Myra de Rooy | Isabel Rupschus
Uitzenddatum: Dinsdag 25-11-2014 19.00 - 20.00 NPO NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)radio_myra_300.jpg In deze OBA Live twee vrouwen die verrassende keuzes maken.

Myra de Rooy

Het laatste boek van Myra de Rooy heet Dochters van de bergen. Hierin staan de levensverhalen van vier vrouwen uit Iran, Ladakh, Oost-Turkestan en Tibet. Ze zetten zich allen in voor het welzijn van anderen, en niet zonder gevaar. Hoewel de vrouwen uit verschillende landen komen, zijn veel van hun ervaringen en gevoelens universeel en cultuuroverschrijdend. Myra de Rooy gaat op zoek naar hun verleden en krijgt inzicht in de drijfveren, passies, angsten en dromen van deze eigenzinnige en krachtige vrouwen.

De Rooy (1957) is naast geoloog, schrijver en fotograaf ook bergbeklimmer. Zij maakte vele solotochten in afgelegen berggebieden. Haar betrokkenheid en kennis en haar vriendschap met de vier vrouwen maken dit een uniek en oprecht document, waarin reisverhalen verweven zijn met levensverhalen. Van haar verschenen eerder Vrouwen in Boeddha's Bergen (2006) en Het windpaardhuis (2007).

Isabel Rupschus

Isabel Rupschus Isabel Rupschus (29) had een goed betaalde baan, mooi huis en leuke vrienden. Toch miste er iets. ‘Waar doe ik het allemaal voor?’, vroeg ze zich af. Ze besloot het radicaal anders te gaan doen en een jaar lang zonder euro’s te leven. Na vier maanden stopte ze met het experiment, want het gaf haar toch niet de vrijheid waar ze op had gehoopt.

Maar ze realiseerde zich wel dat ons economische systeem de mens niet gelukkiger maakt. ‘Rijken worden rijker en armen worden armer. We moeten juist kijken hoe we als mens waarde toe kunnen voegen, en dat staat los van geld.’

Eveline Brandt

Tafeldame deze aflevering is journalist en mindfulness-coach Eveline Brandt!