Radio actueel

 

OBA Live

Onze haat-liefde verhouding met geld
Uitzenddatum: Dinsdag 2-12-2014 19.00 - 20.00 NPO
bekijk podcast
Podcasts

(1)radio_arkel_300.jpg Aan het begin van de dure maand december gaan we het hebben over onze haat-liefde verhouding met geld.

Henk van Arkel

Henk van Arkel is directeur van de Social Trade Organisation (STRO) en auteur en medeauteur van zes boeken over een nieuwe visie op economie en ontwikkelingssamenwerking, zoals Arm door geld en Het gelijk van het genoeg.  Het huidige geldsysteem gaat ten koste van mens en natuur. In plaats van banken en de rijkste ‘1%’, moeten mensen zelf weer de regie krijgen over hun geld, vindt Van Arkel.

In het doorgeefboek ‘Een @nder soort geld’ legt Van Arkel uit hoe zijn organisatie de techniek heeft ontwikkeld om de economie weer op lokaal niveau te voeren, werkeloosheid tegen te gaan en het midden- en kleinbedrijf van broodnodig krediet te voorzien.


Dette Glashouwer

Dette GlashouwerOp het moment dat de financiële crisis uitbrak, raakte theatermaker Dette Glashouwer haar inkomen kwijt. Waar ze tot dan toe nooit enige echte interesse in geld had gehad, bleek het nu ineens bepalend voor haar leven, juist omdat ze het niet had.

Ze ging haar desinteresse in geld onderzoeken, en de taboes eromheen. Ze raakte gefascineerd door de geschiedenis van geld en de uitvinding van complementair geld.

De voorstellingen die ze de afgelopen jaren over geld maakte vonden een grote weerklank bij het publiek, dat zich zorgen maakt over de voortwoekerende crisis èn over hun eigen financiële positie. De betrokkenheid was zo groot, dat Dette de toeschouwers aan het einde van elke voorstelling uitnodigde om hun engagement om te zetten in een aandeelhouderschap, om zo haar onderzoek naar de wereld van het geld en het maken van een volgende voorstelling mogelijk te maken.

Inmiddels heeft de theathermaakster zo'n 1100 aandeelhouders over de hele wereld onder wie Herman Wijffels, Jan Rotmans en directeur Matthijs Bierman van de Triodosbank.