Radio actueel

 

OBA Live

Meditatie en wetenschap
Uitzenddatum: Dinsdag 16-12-2014 19:00 - 20:00 NPO
bekijk podcast
Podcasts

(2)MariekevanVugt300.jpg Deze laatste rechtstreekse BOS-uitzending van OBA Live in 2014 draait geheel om meditatie en wetenschap. Is mediteren werkelijk zo heilzaam als altijd gezegd wordt? En kent de mindfulness-hype schaduwkanten? Te gast zijn:

Marieke van Vugt

Neurowetenschapper en boeddhist Marieke van Vugt (Rijksuniversiteit Groningen) doet onderzoek naar de effecten van meditatie op cognitie. Ze werkt momenteel aan een computermodel van de processen die betrokken zijn bij meditatie. In oktober reisde ze naar India om daar monniken les te geven over neurowetenschap in het kader van het Science for Monks-project. Met hen besprak ze onder meer de resultaten van haar meditatieonderzoek en haar -westers georiënteerde- model van meditatie. Dit leverde soms verrassende discussies op.


Adeline van Waning

AdelinevanWaning300In 2007 mediteerde een groep proefpersonen voor een Amerikaans wetenschappelijk onderzoek. Psychiater Adeline van Waning nam eraan deel en publiceerde dit jaar het boek 'The less dust, the more trust' over haar ervaringen. Drie maanden mediteerde ze met 30 anderen in het Shambhala Mountain Centre, hoog in de besneeuwde Rocky Mountains. Het internationale Shamatha Project, opgezet door meditatieleraar Alan Wallace en neurowetenschapper Clifford Saron, is een grootschalig onderzoek naar shamathameditatie en de effecten ervan op cognitief functioneren, emotieregulatie en het immuunsysteem.

Jan Bor

Tafelheer is filosoof Jan Bor.


U bent van harte welkom de uitzending bij te wonen! Aanvang is 19.00 uur op de vierde étage van de centrale vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Die is niet ver van het Amsterdam CS. Entrée is gratis.