Radio actueel

 

OBA Live

Ziekte van Alzheimer | Duurzaam ondernemen
Uitzenddatum: Dinsdag 30-12-2014 19:00 - 20:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)radio_alzheimer_boek_300.jpg De Boeddhistische Omroep Stichting herhaalt tijdens de laatste uitzending van OBA Live in 2014 twee van haar beste gesprekken.

We gaan het eerst hebben over Alzheimer. Tegenwoordig wordt deze aandoening gezien als Volksziekte nummer 1 en dat heeft alles te maken met het feit dat er geen medicijnen tegen bestaan, noch een therapie. Wel bestaan er veel misverstanden over: leven met Alzheimer zou ondraaglijk zijn, patiënten worden zombies: lichamen zonder geest, en raken gedepersonaliseerd.

Te gast bij Bettine Vriesekoop en haar tafeldame Eveline Brandt zijn:

Koos Neuvel

Wetenschapsjournalist Koos Neuvel onderzocht de opkomst en verschijningsvormen van de ziekte van Alzheimer. Hij schreef het boek Alzheimer - Biografie van een ziekte.

Tosca Niterink

Hoe de ziekte van Alzheimer er in het echt uitziet vertelt niemand beter dan Tosca Niterink, actrice en schrijfster. Haar moeder is met Alzheimer opgenomen in een verpleeghuis en Niterink vult wekelijks een column in de NRC met haar wederwaardigheden. Haar boek De vergeetclub leunt op deze populaire column en bevat vele nieuwe en bewerkte taferelen.


In het tweede deel staat de vraag centraal of geld verdienen en toch handelen naar zingeving mogelijk is. Iets als: ondernemen met een koel hoofd en een warm hart... kan dat?

Marlous Lazal en haar tefelheer Jan Bor praten met:

Frits Spangenberg

Frits SpangenbergDe drie bronnen van het kwaad? Frits Spangenberg moest er aanvankelijk om lachen. Het leek hem wat weinig. Maar onwetendheid, begeerte of kwaadsprekerij zijn inmiddels al veertig jaar zijn leidraad in het leven. De oprichter en grootaandeelhouder van onderzoeksbureau Motivaction merkte in de loop der jaren hoe deze waarden en winstmaximalisatie van zijn bedrijf op gespannen voet met elkaar kunnen staan.

Daan Weddepohl

Daan WeddepohlPeerby kan gezien worden als een mooi voorbeeld van duurzaam ondernemen, of eigenlijk een social enterprise. Daan Weddepohl (33) is de bedenker en oprichter van Peerby, een online platform waar mensen onderling spullen kunnen uitlenen. Al vanaf de middelbare school was hij actief in de IT en op 26-jarige leeftijd verkocht hij zijn softwarebedrijf. Voor Weddepohl komt het erop neer dat hij zingeving in de praktijk brengt. Een mooi gespreksonderwerp: hoe kunnen we handelen naar zingeving?