Radio actueel

 

OBA Live

Over kijken en bekeken worden
Uitzenddatum: Dinsdag 6-1-2015 19.00 - 20.00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)radio_zie_de_mens_300.jpg Deze OBA Live gaat over de wondere wereld van rassenkunde, schedelmeten, fysiognomie, eugenetica en ander onderzoek uit het verleden dat we misschien liever vergeten, maar dat ons veel kan vertellen over de bron van onze eigen vooroordelen en onderbuikgevoelens.

Linda Roodenburg

Onze ingeslepen denkbeelden over normaal en abnormaal, over beschaafd en achterlijk, over goed en fout worden onder de loep genomen, geactualiseerd en gerelativeerd. Schrijfster Linda Roodenburg (schrijfster van het Rotterdams Kookboek) publiceerde hierover het veelgeprezen boek Zie de mens, over kijken en bekeken worden.

Download hier een fragment van Zie de mens (pdf, 3 Mb)

Wilco van Dijk

Leedvermaak, dat ongemakkelijke gevoel waarbij we plezier hebben om het leed van een ander. We voelen het allemaal wel eens. Maar waar komt het eigenlijk vandaan? Traditioneel wordt het als een slechte eigenschap gezien, maar volgens psycholoog Wilco van Dijk ligt dit allemaal veel ingewikkelder. Samen met communicatiewetenschapper Jaap Ouwerkerk stelde hij het boek Schadenfreude: Understanding Pleasure at the Misfortune of Others samen. Daarin onderzoeken verschillende wetenschappers wat leedvermaak nou eigenlijk is en welk doel het dient.