Radio actueel

 

OBA Live

Bestaat God? Met Bas Haring en Henk Keilman
Uitzenddatum: Dinsdag 13-1-2015 19.00 - 20.00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)radio_haring_300.jpg

Bas Haring

Filosoof Bas Haring laat zijn licht schijnen over het fenomeen God. In zijn boek Kaas en de evolutietheorie stelde Haring al eerder grote twijfels bij het bestaan van een almachtig opperwezen. Volgens de filosoof leert de evolutie "dat je geen schepper nodig hebt om dingen te scheppen. Je maakt een denkfout wanneer je gelooft dat er een intelligent wezen moet bestaan dat alles uitgevonden heeft omdat het allemaal zo goed klopt.”

Henk Keilman

Hoofdgast is Henk Keilman, schrijver, ondernemer en investeerder. Het voormalig Quote 500-lid publiceert binnenkort een boek waarin hij betoogt dat God bestaat. Keilman baseert zich in die stelling op wetenschappelijk onderzoek.

Eerder zei hij: ‘Wat de laatste 30 jaar ontdekt is over het ontstaan van het heelal en de structuur van het heelal, duidt er duidelijk op dat het niet per toeval had kunnen ontstaan. Dat is geen waarschijnlijkheid of onwaarschijnlijkheid, maar een mathematische zekerheid. Dat vond ik zelf ook heel verrassend.’

In zijn boek Intelligentie of Chaos stelt hij dat het universum in de kern en vanaf de eerste milliseconde gefinetuned is en wordt geregeerd door vier basiskrachten: de zwaartekracht, de elektromagnetische kracht, de sterke en de zwakke kernkracht. Statistisch en wiskundig is het volgens hem onmogelijk dat het universum bij toeval heeft kunnen ontstaan. Chaos en toeval zijn geen opties, het enige alternatief dat overblijft is volgens Keilman intelligentie of God.