Radio actueel

 

OBA Live

De 'sharing economy'
Uitzenddatum: Dinsdag 17-2-2015 19.00 - 20.00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)Laamia_Elyounoussi_300.jpg Laamia Elyounoussi is oprichter van het bijzondere schoonmaakbedrijf Schone Zaak!, een voorbeeld van de opkomende 'sharing economy'. Daarin staan delen en collectief consumeren centraal.

Laamia kwam als veertienjarig meisje vanuit Marokko in Nederland wonen. Haar familie had hier een schoonmaakbedrijf, waar zij als studente meewerkte in haar vrije uren. Ze zette haar eigen schoonmaakbedrijf op. Medewerkers die zich de Nederlandse taal nog eigen moeten maken krijgen in het eerste werkjaar onder meer een Nederlandse taal- en inburgeringscursus aangeboden. Het is maar één voorbeeld van een uniek pakket aan 'secundaire arbeidsvoorwaarden'.

‘Verbeter de wereld, begin een bedrijf’. Niet de overheid maar juist ondernemers zijn bij uitstek geschikt maatschappelijke problemen aan te pakken, denkt Mark Hillen. Hillen, oprichter van Social Enterprise NL, schreef samen met Marjolijn Verloop een boek over het in Nederland nog relatief onbekende concept ‘social enterprise’. Hij legt uit hoe social enterprises winst en sociaal ondernemen combineren, waarom het concept nog maar weinig bekend is in Nederland en hoe het een belangrijke factor kan worden in de participatiemaatschappij.