Radio actueel

 

OBA Live

Van journalist naar boeddhist (en weer terug)
Uitzenddatum: Dinsdag 22-12-2015 19:00-20:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)MarlousLekshe300.jpg

Nietsvermoedend maakt radiojournalist Marlous Lazal in 2001 haar eerste reportage voor de Boeddhistische Omroep Stichting. De BOS is een van de kleine ‘religieuze omroepen’ waar op dat moment nog bijna niemand van heeft gehoord. Nu, vijftien jaar later, stopt de BOS ermee, maar is Nederland vele BOS-kijkers, -luisteraars én boeddhisten rijker.

"Wees een lamp voor jezelf"

Ook Marlous Lazal werd door haar werk voor de BOS het boeddhisme ingezogen. In dit laatste en persoonlijke verslag verhaalt zij over haar ontdekkingstocht langs belangrijke boeddhistische leraren in binnen- en buitenland. En hoe zij door die ontdekkingstocht uiteindelijk zelf boeddhist werd.

Voor de programma’s Reflecties, De Middenweg, De Zevende Hemel en Hemelsbreed maakte ze portretten van 'Leading Ladies’ in het boeddhisme, zoals zenleraar Joan Halifax Roshi in New Mexico en vipassanalerares Sharon Salzberg in New York. Voor Marlous Lazal, die ook radiodocumentaires maakt voor de NTR, werd het reizen langs diverse leraren en boeddhistische tradities geleidelijk ook een persoonlijke zoektocht. In 2010 resulteerde dat in haar beslissing om zich aan te sluiten bij de Amsterdamse zengemeenschap van Nico Tydeman. 

In OBA Live van 22 december laat Lazal de meest indrukwekkende fragmenten uit haar reportages horen. Zo bezoekt ze Plum Village, het meditatiecentrum van de Vietnamese leraar Thich Nath Hanh in Frankrijk, en een Amerikaanse gevangenis. En ze doet verslag van een geheime, esoterische beoefening die Phowa heet en waarbij een Deense lama er vreemde politieke ideeën op na blijkt te houden. 

Ook gaat ze met zenbeoefenaars koken voor de daklozen in Parijs en ontdekt ze dat ‘de smaak van zen’ zich het best laat proeven in tofu.
Bij het terugluisteren van haar allereerste bijdrage voor de BOS, een gesprek met de destijds 85-jarige boeddhistische lerares Nel in ’t Veld, raakt ze opnieuw geëmotioneerd. De bijna kinderlijk blijmoedigheid waarmee deze nuchtere Rotterdamse over haar eigen aanstaande overlijden spreekt snijdt opnieuw dwars door de ziel.
"En weet je wat misschien wel de belangrijkste uitspraak van de boeddha is? Wees een lamp voor jezelf."