Radio actueel

 

De zomer van OBA Live

Remko van Broekhoven
Uitzenddatum: Dinsdag 25-8-2015 19:00 - 20:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)RemkovanBroekhoven300.jpg Politiek filosoof Remko van Broekhoven (1967) doceert politiek op de School voor Journalistiek, werkte als free-lance journalist en schreef twee politiek-filosofische boeken: Staat van tederheid (2007) en Verbeter de wereld, begin om halfelf (2010).
Op dit moment legt hij de laatste hand aan zijn proefschrift over het journalistieke waakhond-ideaal in een gemediatiseerde democratie. De vraag die hem al zijn hele leven bezig houdt is: hoe verbeter je de wereld en word je zelf een aangenaam mens? 

Opgegroeid in een links gezin in de jaren '70, ging hij op zijn twaalfde zonder zijn ouders naar een Cubaans communistisch vakantiekamp waarna hij zich bij terugkeer ernstig voornam om te worden zoals Che Guevara. Tot een daadwerkelijke deelname aan de gewapende strijd in Zuid-Amerika kwam het net niet, maar tijdens zijn reizen naar het continent belandde hij wel in de Mexicaanse jungle bij een bijeenkomst georganiseerd door de Zapatista-guerilla’s waar de eerste mondiale organisatie van Andersglobalisten werd geboren. Daar stuitte hij ook op de dilemma’s die het idealisme eigen zijn: de kloof tussen een verheven doelstelling en de minder fraaie manieren deze te realiseren.
In zijn boek Staat van tederheid houdt hij een vurig pleidooi voor de verbinding van liefde met politiek, voor leiderschap in liefdevolle actie en de economie van het ‘genoeg’. 

Hoewel Van Broekhoven in Verbeter de wereld, begin om halfelf zelf aangeeft weinig talent voor boeddhisme te hebben, raakt hij wel geïnspireerd door de Vietnamese zenmonnik Thich Nath Hanh, die een geëngageerd boeddhisme beoefent.

Marlous Lazal snijdt met Remko van Broekhoven enkele prangende vragen aan: waar zijn op dit moment inspirerende leiders als Martin Luther King en Gandhi te vinden? Op welke manier kunnen liefde en spiritualiteit een ideale verbinding aangaan met politiek?