Radio actueel

 

OBA Live

Migratie is van alle tijden
Uitzenddatum: Dinsdag 13-10-2015 19:00 - 20:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)LeoLucassen300.jpg

Leo Lucassen

Professor Leo Lucassen promoveerde in 1990 op het proefschrift En men noemde hen zigeuners. De geschiedenis van Kaldarasch, Ursari, Lowara en Sinti in Nederland, 1750-1944 en heeft zich sindsdien in de geschiedenis van migratie en integratie gespecialiseerd. Sinds 1 november 2005 is hij hoogleraar sociale geschiedenis aan de Universiteit Leiden en sinds september 2014 directeur onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam.

In het boek Winnaars en verliezers brengen Leo en Jan Lucassen in een boek vol met cijfers, statistieken en grafieken de voor- en nadelen van vijf eeuwen migratie in kaart. De hoogleraren keren zich tegen het gebrek aan feiten en de overvloed aan meningen in het debat over immigratie, integratie en de islam. Op zaterdag 12 september schreef Leo Lucassen in de NRC een artikel met als titel: Die vluchtelingen zijn er, profiteer er dan ook van. En in de NRC van 6 mei toonde hij zich een pleitbezorger van open grenzen. Leo Lucassen komt praten over de actuele vluchtelingenproblematiek.
Foto: Martin van Welzen

Hilde Debacker

Hilde Debacker studeerde moraalwetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en werkte zes jaar als projectverantwoordelijke in de vluchtelingensector in Brussel. Daarna keerde ze terug naar de VUB om onderzoek te doen naar westerse bronnen voor een niet-theïstische spiritualiteit. Ze promoveerde in februari 2010 op het proefschrift Het stoïcisme als spirituele levenskunst? Spirituele oefeningen en omvorming in de Romeinse stoa, getoetst aan gelijklopende oefenpraktijken in het Theravāda-boeddhisme. Op dit moment is ze verbonden aan de Hogeschool voor Geesteswetenschappen in Utrecht en daarnaast geeft ze lessen en workshops sacrale dans.

Lam Ngo

Nu worden we bijna dagelijks overspoeld met beelden van Syrische, Irakese, Afghaanse, Eritrese en andere bootvluchtelingen, maar  tussen 1978 en 1980 werd de wereld ook geconfronteerd met dergelijke beelden. Toen waren het Vietnamese bootvluchtelingen die op de vlucht waren geslagen voor het communistische regime in hun land. Een van hen was Lam Ngo. Na vier dagen op zee werd hij met honderd andere vluchtelingen van een bootje gehaald door het Nederlands containerschip de Nedlloyd Hoorn. Met de komst van Vietnamese bootvluchtelingen naar ons land kwamen veel Nederlanders voor het eerst in contact met vluchtelingen. Vijfendertig jaar later blikken we met Lam Ngo terug op zijn vlucht uit Vietnam.