Radio actueel

 

OBA Live

Mens, natuur en landschap
Uitzenddatum: Dinsdag 15-9-2015 19:00 - 20:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)radio_AritaBaaijens_300.jpg Let op: Radio 5 is niet meer te beluisteren via de AM (middengolf). Lees hier hoe je wel live kan luisteren

Arita Baaijens

Arita Baaijens (1956) is ontdekkingsreiziger, bioloog, schrijfster en vrijbuiter. In de zomer van 2013 omcirkelde ze te paard het Siberische Altaj-gebergte om daar het mythische paradijs Shambhala te zoeken.

In januari 2016 verschijnt haar boek ‘Zoektocht naar het paradijs'. Eerder schreef ze onder meer ‘Een regen van eeuwig vuur’ en ‘Woestijnnomaden’. Voor haar onderzoek naar de betekenis van het landschap kreeg ze internationale erkenning en prijzen. Zo werd Arita Baaijens voor haar zoektocht naar Shambhala bekroond met de Women of Discovery Humanity Award 2014.

Kijk ook naar Redmond O'Hanlon die met Arita Baaijens door de Egyptische woestijn reist in de voetsporen van de Nederlandse ontdekkingsreiziger Alexandrine Tinne (1835-1869).


Matthijs Schouten

Matthijs Schouten (1952) studeerde biologie, Keltische taal- en letterkunde, vergelijkende godsdienstwetenschappen en oosterse filosofie. Sinds 1992 is hij verbonden aan Staatsbosbeheer. Bovendien is hij bijzonder hoogleraar Natuur- en Landschapsbescherming aan de universiteiten van Cork en Galway (Ierland) en bijzonder hoogleraar in de Ecologie en Filosofie van het Natuurherstel aan de Wageningen Universiteit. Sinds zijn studietijd heeft hij zich verdiept in de rol die natuur speelt in het menselijk denken en hij publiceerde hierover onder meer het boek 'Spiegel van de natuur; het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief'.