Radio actueel

 

OBA Live

Mens en dier
Uitzenddatum: Dinsdag 6-10-2015 19:00 - 20:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)radio_beestachtig_300.jpg Het gaat niet goed met het dier. Matthieu Ricard, boeddhist en ‘de gelukkigste man ter wereld’ schreef een boek over de positie van dieren op aarde, Waarom ik mijn vrienden niet opeet. Ricard zegt: ‘Mensen houden een morele schizofrenie in stand. We zorgen heel goed voor onze huisdieren, maar prikken ondertussen onze vork in varkens die met miljoenen tegelijk naar het slachthuis zijn gestuurd, terwijl ze even bewust, intelligent en gevoelig voor pijn zijn als onze honden en katten.’

Erno Eskens

In OBA Live is filosoof Erno Eskens te gast, die Ricards boek goed kent en hem vorige week nog sprak over zijn dierenpleidooi. Eskens heeft zelf net ook een boek over dieren geschreven: Een beestachtige geschiedenis van de filosofie. Het gaat over hoe filosofen in de loop der geschiedenis hebben nagedacht over dieren en mensen. Wat maakt ons tot mens en hen tot dier?

René Kneyber

René Kneyber is wiskundeleraar aan een VMBO in Nieuwegein. Hij vindt ook al jaren dat leraren vrijer, krachtiger en invloedrijker moeten zijn in het onderwijs, meer dan nu, en schreef daar een heel stel boeken over. En hoe belangrijk is de leraar in het nieuwe onderwijsplan ‘Onderwijs 2032’?