Radio actueel

 

OBA Live

Seksueel misbruik | Jan Derksen | Pieter van den Blink
Uitzenddatum: Dinsdag 2-6-2015 19:00 - 20:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)waalwijkKnipsel.jpg

Seksueel misbruik bij boeddhisten in Waalwijk

De boeddhistische wereld werd onlangs opgeschrikt door het bericht over seksueel misbruik in de Buddharama tempel in Waalwijk. De Thaise monnik Mettavihari zou zich daar in de jaren tachtig hebben vergrepen aan een aantal leerlingen. Toine van Beek, bestuursvoorzitter van de Buddharama tempel, geeft een toelichting op de affaire. Hij vertelt dat het bestuur aan de slachtoffers inmiddels excuses heeft aangeboden. Het bestuur heeft bovendien Frank Uyttebroeck als vertrouwenspersoon aangetrokken.
Op de website van de tempel staat een verklaring van de voorzitter namens de tempel, waarin excuses worden gemaakt en spijt wordt betuigd. Daar staat ook de contactinformatie van de vertrouwenspersoon vermeld.

OBA Live gaat in een themauitzending op 23 juni verder in op de kwestie.

Jan Derksen

Nederlanders zijn psychisch net zo gezond als twintig jaar geleden, maar zijn wel veel vaker in behandeling. Vooral het aantal jongeren met psychische klachten is stevig toegenomen. 85 procent van de ruim 72.000 arbeidsongeschikte jongeren onder de 25 jaar zit thuis vanwege stress, depressiviteit of een ontwikkelingsstoornis. De Nijmeegse hoogleraar Jan Derksen legt deze ontwikkeling uit.

Pieter van den Blink

In het kader van de tv-documentaire Angst die op zondag 7 juni wordt uitgezonden, spreken we tijdens OBA Live met journalist Pieter van den Blink. Hij lijdt al van kinds af aan onder onbestemde angsten, die door verschillende ziekten alleen maar erger zijn geworden.  Het gesprek gaat over de impact die de angsten op zijn leven hebben gehad. Maar ook hoe deze angsten erger werden nadat er bij hem, onder andere, kanker en hartproblemen werden geconstateerd. In plaats van bij de pakken neer te zitten heeft hij de tegenslagen juist aangegrepen om meer controle over zijn leven te krijgen.