Radio actueel

 

Hemelsbreed

Polderboeddhisme | | Boeddhisme tegen liefdesverdriet | Muziek en mindfulness | Het ware boeddhisme?
Uitzenddatum: Zaterdag 29-9-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_Maurice_300.jpg

Polderboeddhisme: oude en nieuwe tradities
(deel 1)

Boeddhisme past zich overal aan de lokale omstandigheden aan. Hoe gebeurt dat bij ons in de polder? In de serie Polderboeddhisme komen trendsetters aan het woord die bewust naar verpoldering streven. Deze week is dat Maurice Knegtel, zenpriester en –leraar, vader en tevens cybermonnik bij de BOS. Ook is hij de oprichter van I-zen, een organisatie waarin lichaamswerk wordt gecombineerd met zen in het dagelijks leven.

Boeddhisme tegen liefdesverdriet

Nieuwe Chinese PlantkundeBij Wereldbibliotheek verscheende roman Nieuwe Chinese Plantenkunde van J.B. Matto. Daarin beschrijft de auteur hoe hij zijn liefdesverdriet overwon met boeddhisme en tao. Over de zegeningen van het onthechten en het inzicht dat geluk niet in een relatie is te vinden.

Muziek en mindfulness

Tijdens zijn opleiding tot muziektherapeut verdiepte Friso Woudstra zich ook in mindfulness en ontdekte dat het bijdroeg aan zijn eigen levensgeluk en houding als muzikant.  Een gesprek over de zin van muziektherapie en de bijdrage die mindfulness eraan kan leveren.

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Wie predikt het ware boeddhisme?

Ook binnen het boeddhisme is het verlangen naar een zuivere leer groot. Wat heeft de Boeddha precies gezegd? Waarin verschillen de tradities van elkaar? Hoe vind je als beginnend beoefenaar je weg tussen al die interpretaties? Een discussie tussen Matthijs Schouten, boeddhistisch leraar in de theravadatraditie, Varamitra van boeddhistisch Centrum Haaglanden en Andre van der Braak, hoogleraar boeddhistische filosofie en leraar binnen de zentraditie.

De agenda
Woensdag 26 september
19.30-21.30 u.
Start basiscursus Leren Mediteren
Begeleiding: Joost van den Heuvel Rijnders
Meditatie kun je leren! Voor hen die niet bekend zijn met inzichtmeditatie is er de basiscursus waarbij je leert te mediteren. De cursus is dus gericht op de praktijk, maar er wordt ook kort aandacht besteed aan de theorie. Tijdens de bijeenkomsten zullen er begeleide zit- en loopmeditaties plaatsvinden die we achteraf bespreken. Daarnaast zullen er periodes zijn waarbij we in stilte leren mediteren. Er zal aandacht worden besteed aan het vinden van een gezonde meditatiehouding die passend voor je is.
Locatie: Stroinksbleekweg 18, Enschede
www.inzichtmeditatie.com

Vrijdag 28 september - zondag 30 september
Cursus Thangka's tekenen en schilderen
In dit weekend leer je tekenen en schilderen volgens de Tibetaans-boeddhistische thangka traditie (rolschilderingen).
Tijden: vrijdag 28 september van 20.00 - 21.30 en 29 - 30 september van 10.00 - 17.00
Locatie: Maitreya Instituut, Tilanusstraat 8 , Amsterdam
www.maitreya.nl

Zaterdag 29 september - zondag 30 september 11.00-13.00 u.
Onderricht: Heart Sutra, Classical Chan Ding Taijiquan
Boeddhistische klassieker van de Grote Perfectie van Wijsheid Sutra over de expositie van de aard van de werkelijkheid.
Leraar: Lama Dondrup Dorje Rinpoche
Locatie: Kokopelli Aurora 69, Kromhout 89, Dordrecht
Stroming: Nyingma - Palyul lineage
Taal: Engels
pathgate.org

Vrijdag 5 oktober 10.00-13.00 u.
Start cursus: Tibetaanse yoga en meditatie (10 vrijdagochtenden)
Door verschillende yoga- en meditatieoefeningen gaan we onderzoeken hoe je jezelf klemzet en blokkeert. Zonder specifiek terug te gaan naar het verleden, en de oude angst, pijn of gemis uit te werken (dat is de taak van psychotherapie), gaan we onderzoeken hoe en waarom je dit in het heden blijft continueren. Dan ontdek je een nieuw gevoel van ontspanning, vreugde en vrijheid waardoor je eindelijk gewoon jezelf kunt zijn: helder, creatief en vol energie!
Begeleiding: Marjolein de Vink, Astrid van Wakeren en Nelleke van der Vaart
Locatie: Centrum Qi, Amsterdamseweg 43a, Amersfoort
www.karnak.nl

Vrijdag 5 oktober 19.30-21.45 u.
Start introductiecursus Meditatie (10 avonden)
Met de cursus ‘Wat meditatie echt is’ (www.whatmeditationreallyis.com), ervaar je wat de staat van meditatie werkelijk is. Onder begeleiding van ervaren instructeurs, en met de inspiratie van het onderricht van Sogyal Rinpoche, leer hoe je meditatie direct toepast in je leven.
Locatie: Rigpa centrum, Kuipersstraat t.h.v. 148,  Amsterdam
Taal Nederlands
www.rigpa.nl

Zaterdag 6 oktober & zaterdag 13 oktober 10.00-12.30 u.
Cursus: Aldus heb ik gehoord
In deze cursus worden kernpunten van de Leer van de Boeddha besproken aan de hand van teksten. In de loop der tijden is een onvermijdelijke verwarring binnengeslopen in wat de Boeddha nu echt heeft gezegd en heeft bedoeld. Tekstkritiek speelt hierin een belangrijke rol. Na een korte uiteenzetting over deze problematiek, wordt er in de eerste plaats gefocust op enkele leerredes die door de Boeddha zelf werden uitgesproken. Daarnaast brengen wij teksten van latere, ook hedendaagse commentatoren ter sprake, omdat deze duidelijke afwijkingen in de leer van de Boeddha willen rechtzetten. De bedoeling is om zo enig inzicht te verwerven in de drie kenmerken van de existentie (het lijden, de veranderlijkheid en het niet-zelf) met het hieraan gekoppelde principe van karma.
Leraar: Martine Strubbe
Locatie: Centrum voor Shin-Boeddhisme vzw, Pretoriastraat 68 te Berchem (Antwerpen)
www.jikoji.com

Zaterdag 6 oktober - zondag 7 oktober 10.00-17.00 u.
Cursus: The Wisdom of Tibetan Medicine
Life is very precious. For this precious life, our health is the foundation. In this course you will learn the basics of ancient Tibetan Medical knowledge to keep the balance between mind and body, Tibetan pulse and urine diagnosis and pressure point massage. Tibetan Medicine uses unique techniques for self-healing and recovery. This profound system is believed to come directly from the Medicine Buddha. The essence of Tibetan Medicine is keeping the balance between mind and body. The body is said to be healthy if the three humors are in balance. If they become imbalanced, the body is considered unhealthy. These humors are present in every human being and are responsible for all functions and biological activities of the body. Techniques such as pulse reading, checking the tongue, eyes and urine are unique features of the Tibetan Medical system.
Leraar: Amchi Lobsang Tsultrim
Taal: Engels
Locatie: Maitreya Instituut, Tilanusstraat 8 , Amsterdam
www.maitreya.nl

Zondag 7 oktober 10.00-17.00 u.
Start jaarcursus Boeddhisme en meditatie (6 zondagen)
Doel van de cursus is om voor hen die al bekend zijn met (inzicht)meditatie de basisbeginselen uit het boeddhisme te behandelen die ondersteunend zijn voor het meditatieproces. Deze boeddhistische thema’s worden benaderd vanuit een traditionele en hedendaagse invalshoek. Zo bestuderen we klassieke teksten, maar ook teksten van westerse schrijvers. Centraal staat het integreren van deze thema’s in de beoefening van inzichtmeditatie en in het dagelijks leven.
Begeleiding: Joost van den Heuvel Rijnders
Locatie: Stroinksbleekweg 18, Enschede
www.inzichtmeditatie.com

Zondag 7 oktober 11.00-14.00 u.
Start Nederlandse Leesgroep Chinees boeddhisme (maandelijks)
De deelnemers komen regelmatig bij elkaar en bespreken de leer van de Boeddha en de toepassing daarvan in hun dagelijkse leven. Thema’s van de leesgroep: Oefenen in aandacht (mindfulness), geweldloosheid, mededogen, toevlucht nemen tot de Boeddha, de Dharma en de Sangha, bespreking van de Hartsoetra en meer.
Leraar: Gerard Kwak
Locatie: Fo Guang Shan He Hua Temple, Zeedijk 106-118, Amsterdam
Taal: Nederlands
www.ibps.nl