Radio actueel

 

Hemelsbreed

Bien etonné | Knieval voor snel en luid | Christelijk mediteren | De stille stem
Uitzenddatum: Zaterdag 6-10-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_lerab_300.jpg

Bien etonné

Yogalerares Sjoukje van Vlijmen dacht altijd dat ze thuis de enige was met interesse voor spirituele zaken. Maar tot haar verrassing kondigde haar dochter aan dat ze deze zomer ook naar Lerab Ling zou gaan, het centrum van Rigpa in Frankrijk.

Knieval voor snel en luid

Annette ReinboudAnnette Reinboud was tien jaar begunstiger van de BOS, maar maakte daar onlangs een einde aan. ‘De BOS heeft helaas een knieval voor luid en snel gemaakt.’ Een gesprek over onze hectische tijdgeest, het vernieuwings- virus en de pareltjes die de BOS weìl uitzond.

Christelijk mediteren


Binnenkort verschijnt de Kleine gids voor christelijke meditatie, geschreven door predikant Lex Boot. Zoeken christenen uiteindelijk hetzelfde als boeddhisten?

Column: Guan Her NgHemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

De stille stem

De stille stem

Jan Oegema (1963) is uitgever, publicist, mysticus en stiltezoeker. Daarnaast is hij initiatiefnemer van Het open klooster. Zijn boek De stille stem; niet-weten als levenshouding is een fijnzinnig pleidooi voor een open geest en open religie.

De agenda

Vrijdag 5 oktober 10.00-13.00 u.
Start cursus: Tibetaanse yoga en meditatie (10 vrijdagochtenden)
Door verschillende yoga- en meditatieoefeningen gaan we onderzoeken hoe je jezelf klem zet en blokkeert. Zonder specifiek terug te gaan naar het verleden, en de oude angst, pijn of gemis uit te werken (dat is de taak van psychotherapie), gaan we onderzoeken hoe en waarom je dit in het heden blijft continueren. Dan ontdek je een nieuw gevoel van ontspanning, vreugde en vrijheid waardoor je eindelijk gewoon jezelf kunt zijn: helder, creatief en vol energie!
Begeleiding: Marjolein de Vink, Astrid van Wakeren en Nelleke van der Vaart
Locatie: Centrum Qi, Amsterdamseweg 43a, Amersfoort
www.karnak.nl

Vrijdag 5 oktober
19.30-21.45 u.
Start introductiecursus Meditatie (10 avonden)
Met de cursus ‘Wat meditatie echt is’ (www.whatmeditationreallyis.com), ervaar je wat de staat van meditatie werkelijk is. Onder begeleiding van ervaren instructeurs, en met de inspiratie van het onderricht van Sogyal Rinpoche, leer hoe je meditatie direct toepast in je leven.
Locatie: Rigpa centrum, Kuipersstraat t.h.v. 148,  Amsterdam
Taal Nederlands
www.rigpa.nl

Zaterdag 6 oktober & zaterdag 13 oktober
10.00-12.30 u.
Cursus: Aldus heb ik gehoord
In deze cursus worden kernpunten van de Leer van de Boeddha besproken aan de hand van teksten. In de loop der tijden is een onvermijdelijke verwarring binnengeslopen in wat de Boeddha nu echt heeft gezegd en heeft bedoeld. Tekstkritiek speelt hierin een belangrijke rol. Na een korte uiteenzetting over deze problematiek, wordt er in de eerste plaats gefocust op enkele leerredes die door de Boeddha zelf werden uitgesproken. Daarnaast brengen wij teksten van latere, ook hedendaagse commentatoren ter sprake, omdat deze duidelijke afwijkingen in de leer van de Boeddha willen rechtzetten. De bedoeling is om zo enig inzicht te verwerven in de drie kenmerken van de existentie (het lijden, de veranderlijkheid en het niet-zelf) met het hieraan gekoppelde principe van karma.
Leraar: Martine Strubbe
Locatie: Centrum voor Shin-Boeddhisme vzw, Pretoriastraat 68 te Berchem (Antwerpen)
www.jikoji.com

Zaterdag 6 oktober 10.00-13.00.
Workshop Tibetaanse Yoga (Kum Nye Yoga): Luisteren naar het lichaam
We ervaren ons lichaam voornamelijk door middel van voelen, maar nemen slechts een klein deel waar van wat er te voelen is. Zodra we immers een gevoel herkennen, benoemen we het, vinden er iets van, en reageren er op. In plaats van in contact met het zich ontwikkelende gevoel te blijven, schieten we in ons hoofd. Het lichaam komt zo niet aan zijn trekken. We verliezen onze natuurlijke sensitiviteit en daarmee het vertrouwen in ons lichaam. Oefenen met Kum Nye helpt ons om deze gewoonte te veranderen en toont ons een bron van gezondheid en geluk in onszelf.
Begeleiding: Kum Nye staf van het Nyingma Centrum Amsterdam
Locatie: Nyingma Centrum, Reguliersgracht 25, Amsterdam
Traditie: Tibetaans-boeddhistisch (Nyingma)
Taal: Nederlands
www.nyingma.nl

Zaterdag 6 oktober 10.00-17.00 u.
Open atelier (workshop) boeddhistische kunst
Een mooie gelegenheid om kennis te maken met boeddhistische kunst en om (verder) te werken aan je eigen thangka. Natuurlijk is er ook gelegenheid om gipsen boeddhabeeldjes (tsa tsa’s) te gieten en te beschilderen, of een boeddha te (leren) tekenen.
Locatie: Maitreya Insituut, Heemhoeveweg 2, Emst
Traditie:  Tibetaans-boeddhisme (Gelugpa)
Taal: Nederlands
www.maitreya.nl

Zaterdag 6 oktober 10.00-17.00 u.
Cursus Ontdek het Boeddhisme (module 6: Toevlucht zoeken en vinden)
Over de voor- en nadelen van het toevlucht nemen, in de Boeddha, zijn leer en de spirituele gemeenschap. Tevens zullen er adviezen besproken worden voor na het toevlucht nemen.
Begeleiding: Janny de Boer en Alex de Haan
Locatie:  Maalderijstraat 2, Deventer
Traditie:  Tibetaans-boeddhisme (Gelugpa)
Taal: Nederlands
www.maitreya.nl

Zaterdag 6 oktober - zondag 7 oktober 10.00-17.00 u.
Cursus: The Wisdom of Tibetan Medicine
Life is very precious. For this precious life, our health is the foundation. In this course you will learn the basics of ancient Tibetan Medical knowledge to keep the balance between mind and body, Tibetan pulse and urine diagnosis and pressure point massage. Tibetan Medicine uses unique techniques for self-healing and recovery. This profound system is believed to come directly from the Medicine Buddha. The essence of Tibetan Medicine is keeping the balance between mind and body. The body is said to be healthy if the three humors are in balance. If they become imbalanced, the body is considered unhealthy. These humors are present in every human being and are responsible for all functions and biological activities of the body. Techniques such as pulse reading, checking the tongue, eyes and urine are unique features of the Tibetan Medical system.
Leraar: Amchi Lobsang Tsultrim
Taal: Engels
Locatie: Maitreya Instituut, Tilanusstraat 8 , Amsterdam
www.maitreya.nl

Zaterdag 6 oktober - zondag 07 oktober
Workshop: Boeddha, idool of icoon?
Shakyamuni Boeddha: idool of icoon? Hoe spreekt de historische, maar ook mythische figuur van Boeddha tot ons? En wat doen we ermee? We hebben een behoefte aan idealen en van daaruit scheppen we verhalen, mythen en sagen om iets uit te beelden dat groter is dan 'ik'. Dat is een boeiend proces dat zich op veel menselijke vlakken afspeelt, ook in religie en (zen)boeddhisme. In zen is men over het algemeen wars van teveel mooie verhalen en plaatjes; tegelijk gebruiken we ze volop. Wat kan betekenis van Boeddha zijn als idool en hoe kun je daar gebruik van maken zonder dat je een obstakel creëert? En kan de Boeddha ook fungeren als icoon: als venster op een andere werkelijkheid, als medium om je in verbinding te brengen met ‘iets anders’?  Het betreft hier níet een stilte weekend; de sfeer is informeel en heeft het karakter van een workshop. De inleidingen worden afgewisseld met zazen en kinhin. Ervaring met meditatie is wel een vereiste.
Leraar: Nico Tydeman
Locatie:  Bartholomeus Gasthuis, Lange Smeestraat 40, Utrecht
Tijden:  zat. 14.00-21.00 u, zon. 900-15.30 u.
Traditie:  Zen boeddhisme
Taal: Nederlands
www.zentrum.nl

Zondag 7 oktober 10.00-17.00 u.
Start jaarcursus Boeddhisme en Meditatie (6 zondagen)
Doel van de cursus is om voor hen die al bekend zijn met (inzicht)meditatie de basisbeginselen uit het boeddhisme te behandelen die ondersteunend zijn voor het meditatieproces. Deze boeddhistische thema’s worden benaderd vanuit een traditionele en hedendaagse invalshoek. Zo bestuderen we klassieke teksten, maar ook teksten van westerse schrijvers. Centraal staat het integreren van deze thema’s in de beoefening van inzichtmeditatie en in het dagelijks leven.
Begeleiding: Joost van den Heuvel Rijnders
Locatie: Stroinksbleekweg 18, Enschede
www.inzichtmeditatie.com

Zondag 7 oktober 11.00-14.00 u.
Start Nederlandse Leesgroep Chinees Boeddhisme (maandelijks)
De deelnemers komen regelmatig bij elkaar en bespreken de leer van de Boeddha en de toepassing daarvan in hun dagelijkse leven. Thema’s van de leesgroep: Oefenen in aandacht (mindfulness), geweldloosheid, mededogen, toevlucht nemen tot de Boeddha, de Dharma en de Sangha, bespreking van de Hartsoetra en meer.
Leraar: Gerard Kwak
Locatie: Fo Guang Shan He Hua Temple, Zeedijk 106-118, Amsterdam
Taal: Nederlands
www.ibps.nl

Dinsdag 9 oktober - vrijdag 12 oktober
3e Festival van de Verbeelding: Bruto Nationaal Geluk - made in Bhutan
Over de relevantie en de toepasbaarheid van dit unieke Bhutanese concept op lokaal en mondiaal niveau.
Sprekers:  Cécile de Boer, Maarten Desmet en Anne-Marie Schreven
Films:
The Other Final (2003, Johan Kramer),
86 centimetres (2011, Peterjan van der Burgh, Tshering Gyeltshen en Bhutan+ partners)
Travellers and Magicians (2003, Khyentse Norbu en Dzongsar Khyentse Rinpoche)
Locatie: Auditorium Den Bell, Francis Wellesplein 1, Antwerpen
Taal: Nederlands
www.festivalvandeverbeelding.be

Woensdag 10 oktober 20.00-22.00 u.
Boekpresentatie Boeddha Nu, de visie van Boeddha in een (post-)industriële wereld
Het nieuwe boek van Dhammaketu wil een toegankelijk overzicht geven van alle belangrijke aspecten van de visie van de Boeddha, in termen die culturele misverstanden zoveel mogelijk vermijden. Zo maakt hij het tijdloze karakter en de relevantie van de visie van de Boeddha voor de moderne westerse samenleving zichtbaar.
Na een inleiding door de auteur is er gelegenheid tot het stellen van vragen en een signeersessie.
Locatie: BC Haaglanden, Uilebomen 55, Den Haag
www.bchaaglanden.nl

Vrijdag 12 oktober 10.00-15.30 u.
Workshop Hoe kan ik mijn leven vereenvoudigen?
Waarom je leven vereenvoudigen?
• je bent snel afgeleid en druk in je hoofd
• je hebt moeite met kiezen of grenzen stellen
• je bent op zoek naar stilte en spirituele verdieping
• je wilt focussen op wat voor jou het allerbelangrijkst is
In de workshop werken we met zeven principes van eenvoud. Je ervaart direct het effect van deze principes, en je leert hoe je ze kunt toepassen in je dagelijks leven. In de terugkomsessie evalueren we hoe het gegaan is. Het is een actieve workshop in een kleine groep, met verschillende werkvormen zoals brainstorm, reflectie, geleide meditatie, tekenen (ervaring niet nodig), uitwisseling.
Begeleider: Nynke Valk
Locatie:  Amsterdam, Watergraafsmeer (vlakbij Amstelstation)
Taal: Nederlands
Vervolg op vrijdagochtend 26 oktober van 10.00 -13.00 u.
www.dehelderespiegel.nl

Zaterdag 13 oktober 10.00-13.00 u.
Meditatie workshop Ontspannen en loslaten
Leren het lichaam en de geest te ontspannen is de belangrijkste basis voor meditatie. Ontspanning geeft innerlijke ruimte en geeft daarmee zicht op wat er in onze binnenwereld gebeurt. In deze workshop besteden we vooral aandacht aan de fysieke ontspanning: het ‘zitten’, het gewaar zijn van je lichaam, van zintuigen en adem. Maar ook is er aandacht voor het loslaten van wat ‘kleeft’ in onze geest, van wat ons verhindert mee te stromen met het leven zoals zich dat in elk moment ontvouwt.
Leraar: Ans Vos
Locatie: Nyingma Centrum, Reguliersgracht 25, Amsterdam
Traditie: Tibetaans-boeddhistisch (Nyingma)
Taal: Nederlands
www.nyingma.nl

Zaterdag 13 oktober 11.00-16.00 u.
Workshop Thangka tekenen
Deze maandelijkse zaterdagmiddagen zijn er om onder begeleiding verder te werken aan je thangka of tekening (die je in een weekendcursus bent begonnen) in een meditatieve omgeving. Ook is deze middag uitermate geschikt voor beginners die wat meer willen weten over Boeddhistische kunst. Ervaring is niet nodig.
Leraar: Carmen Mensink
Locatie: Maitreya Instituut, Tilanusstraat 8, Amsterdam
Traditie:  Tibetaans-boeddhisme (Gelugpa)
Taal: Nederlands
 www.maitreya.nl

Zondag 14 oktober 10.00-15.30 u.
Lezing: Guide to the Bodhisattva’s Way of Life
Geshela leidt ons in 2 dagen door de prachtige gedachten van deze mooie tekst van Shantideva. Hierin is beschreven hoe compassie ons leven zou moeten beheersen, en waarom. Hoe het ons echt geluk brengt, als we in staat zijn anderen te helpen. Deze ideeën zijn zowel praktisch als inspirerend.
Leraar: Geshe Sonam Ngodrup
Locatie:  De Blaker, Graaf Hendrik III-plein 128, Breda
Traditie:  Tibetaans-boeddhisme (Gelugpa)
Taal: Tibetaans met Engelse vertaling
www.maitreya.nl