Radio actueel

 

Hemelsbreed

Polderboeddhisme deel 2 | Zwols poortje opgefleurd door Boeddha | Tydeman over De Dienares | Brian Victoria over boeddhisme en staat
Uitzenddatum: Zaterdag 13-10-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)Frank_scheert_3002.jpg

Polderboeddhisme: Tegen de stroom in
(deel 2)

In de serie Polderboeddhisme komen mensen aan het woord die expliciet zoeken naar een westerse vorm van boeddhisme. Boeddhisme past zich overal aan de lokale omstandigheden aan, zo toont de traditie. Dus hoe gebeurt dat hier bij ons in de polder? Welke tradities worden overgenomen, welke herzien? En hoe ontstaan nieuwe boeddhistische tradities?

Deze week Frank Uyttebroeck, het gezicht van Tegen de stroom in. Op de website wordt deze sangha geïntroduceerd als: “een westers-seculiere boeddhistische meditatiegroep voor mensen die zelf willen nadenken.” Geen Tibetaans, geen zen, wel de Pali canon. No guru’s, no method, no teacher? Valt wel mee, zo ontdekt Agnes Sommer.

Tydeman over De Dienares

De dienaresIn zijn roman De dienares geeft schrijver Tim Parks een kijkje achter de schermen in een vipassana-klooster. In hoeverre weerspiegelt dit dramatische verhaal de realiteit? Nico Tydeman bespreekt het boek.

Zwols poortje opgefleurd door Boeddha

In Zwolle was eens een smerig poortje waar het naar urine stonk. Maar dat is voorbij: een Boeddha fleurt de zaak op, samen met een muurschildering van kunstenaar Henk Nyenhuis. Volgens de kunstenaar staat de boeddha symbool voor hoe de stad Zwolle gewetensvol omgaat met de toekomst.

Column: Als u nog eens wat weet, meneer Boeddha...

Wat doe je als vegetariër als er op een feestje tussen vlees en vis geen stukje groen te ontdekken valt? In haar column voor Hemelsbreed van aanstaande zaterdag maakt Eveline Brandt de luisteraar deelgenoot aan haar twijfels over de juiste aanpak.

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Zen at war

Brian Victoria over boeddhisme en staat

De Amerikaanse wetenschapper en Soto zenpriester Brian Victoria is de auteur van de boeken Zen at war en Zen war stories.  Daarin beschrijft hij en detail hoe Japanse zenmeesters en hun leerlingen betrokken waren bij  de opkomst van het militarisme in Japan en bij de oorlogshandelingen van dat land tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zijn boodschap dat ook Zen bloed aan de handen kleeft, zorgde voor grote opschudding onder de Westerse volgelingen en leidde uiteindelijk, vele jaren later, tot een openbaar excuus van de Japanse Zen scholen.  Brian Victoria was deze zomer in Nederland voor een lezing bij de VU in Amsterdam. Fred Gales sprak met hem over de oorzaken van deze historische betrokkenheid van de boeddhisten bij oorlogsvoering en over de vraag of de kwestie nog steeds actueel is. Maar eerst:  Waarom voelde deze van oorsprong christelijke dienstweigeraar zich aangetrokken tot zen?

De agenda
Vrijdag 12 oktober
10.00-15.30 u.
Workshop: Hoe kan ik mijn leven vereenvoudigen
Waarom je leven vereenvoudigen?
• je bent snel afgeleid en druk in je hoofd
• je hebt moeite met kiezen of grenzen stellen
• je bent op zoek naar stilte en spirituele verdieping
• je wilt focussen op wat voor jou het allerbelangrijkst is
In de workshop werken we met zeven principes van eenvoud. Je ervaart direct het effect van deze principes, en je leert hoe je ze kunt toepassen in je dagelijks leven. In de terugkomsessie evalueren we hoe het gegaan is. Het is een actieve workshop in een kleine groep, met verschillende werkvormen zoals brainstorm, reflectie, geleide meditatie, tekenen (ervaring niet nodig), uitwisseling.
Begeleider: Nynke Valk
Locatie:  Amsterdam, Watergraafsmeer(vlakbij Amstelstation)
Taal: Nederlands
Vervolg op vrijdagochtend 26 oktober van 10.00 -13.00 u.
www.dehelderespiegel.nl

Zaterdag 13 oktober v.a. 13.00 u.
Open dag Diamantweg-boeddhisme Arnhem op nieuwe locatie.
Elk anderhalf uur kun je kennismaken met Boeddha's effectieve methoden die toepasbaar zijn in het dagelijks leven. Er wordt uitleg over Diamantweg-boeddhisme gegeven en je kunt meedoen aan een geleide meditatie. Over het algemeen zoeken mensen geluk in roem, familie, werk, succes etc. Met de methoden van Diamantweg-boeddhisme zoeken we duurzaam geluk waar het ervaren wordt: in onze eigen geest!
Locatie:  Broerenstraat 53, Arnhem
Organisatie:  Diamantweg-boeddhisme Karma Kagyu Linie NL
Traditie:  Tibetaans-boeddhisme (Kagyu), Diamantweg-boeddhisme van de Karma Kagyu Linie.
Taal: Nederlands
www.diamantweg-boeddhisme.nl

Zaterdag 13 oktober 10.00-13.00 u.
Meditatieworkshop Ontspannen en loslaten
Leren het lichaam en de geest te ontspannen is de belangrijkste basis voor meditatie. Ontspanning geeft innerlijke ruimte en geeft daarmee zicht op wat er in onze binnenwereld gebeurt. In deze workshop besteden we vooral aandacht aan de fysieke ontspanning: het ‘zitten’, het gewaar zijn van je lichaam, van zintuigen en adem. Maar ook is er aandacht voor het loslaten van wat ‘kleeft’ in onze geest, van wat ons verhindert mee te stromen met het leven zoals zich dat in elk moment ontvouwt.
Leraar: Ans Vos
Locatie: Nyingma Centrum, Reguliersgracht 25, Amsterdam
Traditie: Tibetaans-boeddhistisch (Nyingma)
Taal: Nederlands
www.nyingma.nl

Zaterdag 13 oktober 11.00-16.00 u.
Workshop Thangka tekenen
Deze maandelijkse zaterdagmiddagen zijn er om onder begeleiding verder te werken aan je thangka of tekening (die je in een weekendcursus bent begonnen) in een meditatieve omgeving. Ook is deze middag uitermate geschikt voor beginners die wat meer willen weten over Boeddhistische kunst. Ervaring is niet nodig.
Leraar: Carmen Mensink
Locatie: Maitreya Instituut, Tilanusstraat 8, Amsterdam
Traditie:  Tibetaans-boeddhisme (Gelugpa)
Taal: Nederlands
www.maitreya.nl

Zondag 14 oktober 10.00-15.30 u.
Lezing: Guide to the Bodhisattva’s Way of Life
Geshela leidt ons in 2 dagen door de prachtige gedachten van deze mooie tekst van Shantideva. Hierin is beschreven hoe compassie ons leven zou moeten beheersen, en waarom. Hoe het ons echt geluk brengt, als we in staat zijn anderen te helpen. Deze ideeën zijn zowel praktisch als inspirerend.
Leraar: Geshe Sonam Ngodrup
Locatie:  De Blaker, Graaf Hendrik III-plein 128, Breda
Traditie:  Tibetaans-boeddhisme (Gelugpa)
Taal: Tibetaans met Engelse vertaling
www.maitreya.nl

Dinsdag 16 oktober
20.00-21.45 u.
Lezing: De 4 Edele Waarheden
Lama Zeupa geeft uitleg over hoe het komt dat we worstelen en lijden in ons leven en hoe we hier uit kunnen komen.
Leraar: Lama Zeupa
Locatie:  Aula Universiteit Maastricht, Minderbroedersberg  6211 LK Maastricht
Traditie Vajrayana
Taal: Engels met Nederlandse vertaling
www.tibetaans-boeddhisme.eu

Donderdag 18 oktober 10.00-17.00 u.
Workshop: Kum Nye Dancing, Introducing the mind to the treasures the body offers
Tarthang Tulku’s nieuwste Kum Nye onderricht  werd met veel enthousiasme ontvangen. We zijn dan ook heel blij dat Arnaud Maitland opnieuw een workshop Kum Nye Dancing komt geven.
Leraar: Arnaud Maitland
Locatie: Nyingma Centrum, Reguliersgracht 25, Amsterdam
Traditie: Tibetaans-boeddhistisch (Nyingma)
Taal: Nederlands
www.nyingma.nl

Zaterdag 20 oktober
10.00-16.00 u.
Workshop: Een boeddha boetseren
Een Boeddha boetseren is een creatieve vorm van meditatie onder begeleiding. Om een boeddhabeeld af te krijgen, zul je wel 2 keer moeten komen. We doen dit maandelijks.
Begeleiding: Lies Gronheid
Locatie: Maitreya Instituut, Tilanusstraat 8, Amsterdam
Organisatie: Maitreya Instituut Amsterdam
Traditie:  Tibetaans-boeddhisme (Gelugpa)
Taal: Nederlands
www.maitreya.nl

Zaterdag 27 oktober - zondag 28 oktober
Weekend over de werking van de geest: De 6 wortels
oe voelt het als je boos bent of je liefdevol bent? Als je gestrest bent of ontspannen? Als onze gedachten maar doorrazen of als het rustig is in je hoofd? De 6 wortels hebben alles te maken met je staat van geest. Dit weekend is voor iedereen die de wortels van begeerte en vrijgevigheid, van boosheid en welwillende goedheid, van onwetendheid en wijsheid in zijn geest beter wil leren kennen.
Begeleiding: Zr. Agganyani
Locatie: Dhammadipa, St. Pieterpoortsteeg 29-1, Amsterdam
Traditie: Theravada/vipassana
Taal: Zr. Agganyani spreekt Engels, er zijn mensen aanwezig die kunnen helpen vertalen waar dit gewenst is.
Tijden: 9.30 - 17.00 u. op zowel zaterdag als zondag
www.dhammadipa.nl