Radio actueel

 

Hemelsbreed

Bruto nationaal geluk | Droomsymboliek | Boeddhistisch Dagblad | Tom Hannes | Jan Terlouw
Uitzenddatum: Zaterdag 20-10-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_geluk_300.jpg

Bruto nationaal geluk in Antwerpse wijken

De Universiteit van het Algemeen Belang in Antwerpen beschouwt het Bhutanese principe van Bruto Nationaal Geluk als voorbeeld voor het vormgeven van politieke en economische ontwikkelingen. Tijdens het Festival van de verbeelding gaat het deze maand over Bruto WijkGeluk en het belang van de utopie.   

Boeddhistisch Dagblad online

Joop HoekHet Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk webmagazine met nieuws over hoe het boeddhisme in de praktijk functioneert. Oprichter is journalist Joop Hoek. Hij noemt  zichzelf geen boeddhist, maar een luie student, laverend op het boeddhistisch pad.

De droomsymboliek van China (1)

China kent een lange historie van voorspellende droominterpretatie, zowel aan het keizerlijk hof als onder het gewone volk. De Chinese droomsymboliek is sterk verweven met het boeddhisme. Dat blijkt uit de 100 gedichten van Guan Yin, die nog steeds gebruikt worden door toekomstvoorspellers in de Chinese tempels. Een gesprek met antropoloog Mariska Stevens.

Column

Wat is wijsheid? In die vraag raakte columnist Tom Hannes verstrikt toen hij nietsvermoedend op een Antwerps terrasje zat. Luister zelf:

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Jan Terlouw

Een betere maatschappij volgens... Jan Terlouw

In augustus zonden we vier gesprekken uit met politici uit over de ideale samenleving. Door technische problemen was het gesprek met voormalig D66-politicus en schrijver Jan Terlouw slechts gedeeltelijk te horen.

Daarom nogmaals: Gedachten over politiek, wetenschap en kunst. Terlouw durft wezenlijke vragen te stellen over duurzaamheid, democratie, mensenrechten en welvaartsverdeling. Marlous Lazal  ging met hem in gesprek.

Agenda
Donderdag 18 oktober
2012 10.00-17.00 u.
Workshop: Kum Nye Dancing Introducing the mind to the treasures the body offers
Tarthang Tulku’s nieuwste Kum Nye onderricht  werd met veel enthousiasme ontvangen. We zijn dan ook heel blij dat Arnaud Maitland opnieuw een workshop Kum Nye Dancing komt geven.
Leraar: Arnaud Maitland
Locatie: Nyingma Centrum, Reguliersgracht 25, Amsterdam
Traditie: Tibetaans-boeddhistisch (Nyingma)
Taal: Nederlands
www.nyingma.nl

Zaterdag 20 oktober 10.00-16.00 u.
Workshop: Een boeddha boetseren
Een Boeddha boetseren is een creatieve vorm van meditatie onder begeleiding. Om een boeddhabeeld af te krijgen, zul je wel 2 keer moeten komen. We doen dit maandelijks.
Begeleiding: Lies Gronheid
Locatie: Maitreya Instituut, Tilanusstraat 8, Amsterdam
Traditie:  Tibetaans-boeddhisme (Gelugpa)
Taal: Nederlands
www.maitreya.nl

Zaterdag 20 oktober 12.00-15.00 u.
Vrije inloop: Vul je eigen boeddhabeeld met mantra’s
Heb je een boeddhabeeld thuis staan? Weet je dat die het liefst gevuld is met mantra’s en wierook? Iedereen die graag meer wil weten over de achtergronden hiervan, of mantra’s wil rollen om in een (eigen) boeddhabeeld te plaatsen is van harte welkom.
Begeleiding: Jan Bijman (Konchog Phuntsog) en Tiny Impink
Locatie: Maitreya Instituut, Tilanusstraat 8, Amsterdam
Traditie:  Tibetaans-boeddhisme (Gelugpa)
Taal: Nederlands
www.maitreya.nl

Zondag 21 oktober 10.00-12.00 u.
Lezing: Bouwstenen van de Boeddhistische filosofie
Gewaarzijn van de ruimte. In deze lezing verduidelijking hoe je opnieuw de ruimtelijkheid en openheid van alle verschijnselen kunt ontdekken en ervaren en hoe dit in je dagelijks leven heel veel ontspanning kan schenken.
Leraar: Peter Schuh
Locatie:  Prins Alexanderweg 54b, Huis ter Heide
Traditie:  Tibetaans  Boeddhisme
Taal: Nederlands
www.stichtingbodhisattva.eu

Zaterdag 27 oktober - zondag 28 oktober

Weekend over de werking van de geest: De 6 wortels
oe voelt het als je boos bent of je liefdevol bent? Als je gestrest bent of ontspannen? Als onze gedachten maar doorrazen of als het rustig is in je hoofd? De 6 wortels hebben alles te maken met je staat van geest. Dit weekend is voor iedereen die de wortels van begeerte en vrijgevigheid, van boosheid en welwillende goedheid, van onwetendheid en wijsheid in zijn geest beter wil leren kennen.
Begeleiding: Zr. Agganyani
Locatie: Dhammadipa, St. Pieterpoortsteeg 29-1, Amsterdam
Traditie: Theravada/vipassana
Taal: Zr. Agganyani spreekt Engels, er zijn mensen aanwezig die kunnen helpen vertalen waar dit gewenst is.
Tijden: 9.30 - 17.00 u. op zowel zaterdag als zondag
www.dhammadipa.nl

Zondag 28 oktober 11.00-18.00 u.
Tibetaans Festival
The Tibetan Experience: Altijd al kennis willen maken met de Tibetaanse cultuur, dan is dit een unieke kans. In samenwerking met ‘de Groene Tara’ biedt de Golog Support Foundation u op zondag 28 oktober een dag vol Tibetaanse zang, kunst en een kijkje in de unieke Tibetaanse keuken. Met de gelegenheid om zelf aan de slag te gaan en bijvoorbeeld uw eigen momo’s te maken. Kijk snel verder voor het programma met tijden en prijzen op onze website: http://www.gologsupport.org. De dag komt tot stand met medewerking van Lama Jigmé Namgyal, de Tibetaanse kunstenaar Tashi Norbu en vele anderen. Met uw deelname steunt u het werk van de Golog Support Foundation en de mensen in Tibet.L
Locatie: Groene Tara, IJsseldijk 208, Krimpen aan den IJssel
www.gologsupport.org