Radio actueel

 

Hemelsbreed

Kaz Tanahashi | André van der Braak | Guan Her Ng | Lerab Ling
Uitzenddatum: Zaterdag 3-11-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_vanderbraak_300.jpg

Boeddhisme in China

André van der Braak is hoogleraar Boeddhistische Filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is net terug van een reis naar China waar hij een congres bezocht over de rol van religie in de moderne samenleving. Bovendien ging hij op visite bij twee belangwekkende kloosters.  Aan Agnes Sommer doet hij verslag van zijn belevenissen.


Het vredeswerk van Kaz Tanahashi

Kazuaki TanahashiTijdens de Boeddhadag begin oktober in het Eye filminstituut te Amsterdam was de Japanse Kazuaki Tanahashi te gast voor een workshop kalligrafie. Ook nam hij deel aan een paneldiscussie met Matthieu Ricard en Paul Smit onder de titel Turning Point. Tanahashi is een internationaal geprezen schilder en kalligraaf, vertaler van het werk van de Japanse zenmeesters Dogen en Hakuin en bekend van zijn acties met vredecirkels. Hij heeft een uitgesproken visie op, en een website over een wereld zonder legers. Marlous Lazal woonde de workshop bij en sprak met Tanahashi over zijn vredesactiviteiten.

De van origine Japanse zenleraar, calligraaf, beeldend kunstenaar, schrijver en vredesactivist Kazuaki Tanahashi gaf tijdens de Boeddhadag afgelopen 6 oktober in het Amsterdamse filmcentrum Eye een workshop onder de titel Zen, brush, sound. Onder het oog van een volle zaal liet hij zien hoe hij zijn kalligrafieen maakt. Het op deze manier noteren van karakters ontstond meer dan 4000 jaar geleden in China en de Chinese taal kent meer dan 50.000 symbolen.

Tanahashi begon met een karakter dat zowel geest als hart betekent en vraagt zich af waarom er in het westen twee woorden bestaan voor iets dat in het Chinees één begrip vormt. Zijn tekensessie werd begeleid door Harrie Starreveld op shakuhachi.


Sorig Centre

De dharma als familiebedrijf


Sinds de Dalai Lama uit Tibet werd gedreven zijn overal ter wereld Tibetaanse centra gesticht. Het Tibetaans Boeddhisme is zo wijdverbreid dat je het ook op plekken tegenkomt waar je het niet een, twee, drie verwacht.
Zo ontdekte Peter Meijwes dat in het Groningse Wildervank het Tibetaans centrum Himalayan Sorig Centre, dat wordt gedreven door de familie Schieving.

Column


Wie zich officieel tot boeddhist bekeert, neemt de vijf voorschriften aan. Lekker overzichtelijk, betoogt Guan Her vandaag in zijn column. Guan He is beoefenaar van het Chinees boeddhisme.


Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Lerab Ling

Drie jaar na dato

In november 2009 kwam een einde aan een retraite van drie jaar, drie maanden en drie dagen in de Lerab Ling tempel in Zuid-Frankrijk. Meer dan 450 studenten van de Tibetaanse leraar Sogyal Rinpoche namen aan de collectieve retraite deel. Het was voor het eerst dat een driejaarsretraite op zo’n grote schaal plaats vond, zowel naar westerse als ook Tibetaanse maatstaven.

In december 2009 sprak Menno Bijleveld met enkele Nederlandse deelnemers over hun ervaringen. Nynke Valk had na afloop van de retraite het gevoel afgepeld te zijn tot wie zij in essentie is. Eric Soyeux werd echter al in het eerste jaar geconfronteerd met een identiteitscrisis en kwam pas in de laatste twee jaar met de schok en het trauma in het reine. Jan Geurtz vond het goed om lange tijd in afzondering door te brengen, maar stond na de retraite ook te popelen om met de ontwikkelde levendigheid en helderheid van geest de wereld in te trekken.

Drie jaar later zocht Menno Bijleveld Nynke, Eric en Jan opnieuw op om te horen hoe het hen sindsdien is vergaan.

Een eerder gesprek met dit drietal werd door ons uitgezonden op 21 februari en 7 maart 2010. U kunt ook luisteren naar de reportage die werd gemaakt bij aanvang van de retraite, op 11 november 2006.

Agenda
Zaterdag 03 november
11.00-16.00 u.
Workshop: Thangka tekenmiddag
Deze maandelijkse zaterdagmiddagen zijn er om onder begeleiding verder te werken aan je thangka of tekening (die je in een weekendcursus bent begonnen) in een meditatieve omgeving. Ook is deze middag uitermate geschikt voor beginners die wat meer willen weten over boeddhistische kunst. Ervaring is niet nodig.
Begeleiding: Carmen Mensink
Locatie: Maitreya Instituut, Tilanusstraat 8, Amsterdam
Traditie: Tibetaans-boeddhisme (Gelugpa)
Taal: Nederlands
www.maitreya.nl

Zaterdag 03 november 13.30-15.30 u.
Lezing over Samatha meditatie
Samatha betekent kalmte. In het Tibetaans boeddhisme wordt deze meditiatievorm gezien als een goede basis voor inzicht-meditatie (vipassana, inzicht in de natuur van de werkelijkheid). Samatha is de beoefening van gerichte concentratie. Het maakt de geest onwankelbaar, rustig en vreedzaam.
Leraar: Acharya Lama Kalsang
Locatie: Binnenkadijk 435, Amsterdam
Traditie: Tibetaans-boeddhistisch, Sakya-school
Taal: Engels
www.szakja.hu

Zaterdag 3 november 10.30-18.00 u.
Symposium: Een van de drie juwelen belicht: Sangha – van klooster tot zitgroep
Stichting Inzichts Meditatie organiseert een symposium ter ere van medeoprichter en oud-voorzitter Dingeman Boot. Diverse docenten, onder wie Stephen en Martine Batchelor, Jotika Hermsen, Coby van Herk, Frank Uyttebroeck en Dingeman Boot, verkennen het thema aan de hand van het leven, werken en studeren in sangha’s in het Oosten (Korea, Tibet, Birma) en het Westen (de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland).
Locatie: Naturalis, Pesthuislaan 7, Leiden
www.simsara.nl

Zondag 04 november 11.00-14.00 u.
Nederlandse Leesgroep Chinees Boeddhisme
De deelnemers komen regelmatig bij elkaar en bespreken de leer van de Boeddha en de toepassing daarvan in hun dagelijkse leven.
Begeleiding: Gerard Kwak
Locatie: Fo Guang Shan He Hua Temple, Zeedijk 106-118, Amsterdam
Traditie: humanistisch boeddhisme.
Taal: Nederlands
www.ibps.nl

Donderdag 08 november 19.30-21.30 u.
Lezing: In Dialoog Oost – West
Uitspraken van Boeddha en Hannah Arendt.  Boeddha zei: 'Goede gedachten zijn belangrijk, want wij worden wat wij denken.' Hannah Arendt zei: 'De wereld wordt pas menselijk als we haar onder gelijken bespreken.'
Leraar: Dorien Quik
Locatie: Prins Alexanderweg 54b, Huis ter Heide
Traditie: Tibetaans boeddhisme
Taal: Nederlands
www.stichtingbodhisattva.eu

Vrijdag 09 november - zondag 11 november
Cursus: Het Basis-van-Alles-Bewustzijn (3 van 6)
Geshe Sonam Gyaltsen zal aan de hand van een tekst van Lama Tsong Khapa onderricht geven over het basis-van-alles- bewustzijn. Tijdens deze cursus zal worden uitgelegd hoe met name de Chittamatra school deze basis van onze bewustzijnsstroom verklaart als:
• drager van karmische en andere mentale indrukken
• brug tussen onze eerdere en volgende levens
• datgene dat na de dood doorgaat als veroorzaker van een volgend leven.
Leraar: Geshe Sonam Gyaltsen
Locatie:  Emst of Loenen. Verhuisdatum nu nog onbekend, check de website
Traditie:  Tibetaans boeddhisme (Gelugpa)
Taal: Tibetaans, vertaald in het Nederlands
Tijden: van vrijdag 20.00 u tot zondag 17.00 u
www.maitreya.nl

Zaterdag 10 november - zondag 11 november 
Cursus: Workshop Tibetan medicine (2)
In this workshop you will learn: the relationship between mind and body, how to lead ahealthy life through good diet and lifestyle, the formation of channels and chakra’s, mindfulness meditation, relaxation exercises, inhaling and exhaling breathing exercises.
Begeleiding: Amchi Lobsang Tsultrim
Locatie: Maitreya Instituut, Tilanusstraat 8, Amsterdam
Taal: Engels
Tijden: op beide dagen van 10.00-17.00 u.
www.maitreya.nl

Zaterdag 10 november 13.30-16.30 u.
Lezing: 'Right now it’s like this'
Een middag over mediteren ‘tegen de stroom in'. Je kent vast wel het beeld van de Boeddha die onder een boom zat te mediteren. Maar wat heeft hij daar nou eigenlijk ontdekt? En, belangrijker: wat heb jij daaraan? Wat houdt mediteren precies in en waarom zou je het doen? Frank Uyttebroeck geeft een inleiding in de uitgangspunten van het boeddhisme en de basistechnieken van inzichtsmeditatie. Verder: geleide meditatie, ruimte voor vragen en discussie. Je hoeft geen ervaring met meditatie te hebben.
Locatie: Parnassos Cultuurcentrum, Kruisstraat 201, Utrecht
www.tegendestroomin.com