Radio actueel

 

Hemelsbreed

Een nijlpaard optillen? | Polderboeddhisme | Boeddha’s in Berchem | Eveline Brandt | Rolf Hind
Uitzenddatum: Zaterdag 10-11-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_triratna_logo_300.jpg

Polderboeddhisme 4: Triratna

In een serie gesprekken met vertegenwoordigers van ‘nieuwe’ boeddhistische bewegingen probeert Agnes Sommer er achter te komen wat westers boeddhisme nu eigenlijk is of wordt. Wat voor rol speelt traditie? Waarin schuilt de aanpassing aan nieuwe omstandigheden? Welke rol speelt de leraar?
In deze aflevering van de serie Polderboeddhisme is Arthamitra aan het woord. Hij is geordineerd in de Triratna beweging, die vroeger Vrienden van de Westerse Boeddhisten Orde heette. Het is een internationale orde met vertakkingen ver buiten de polder: van India tot Polen.
 

Haar nijlpaard optillen

Haar nijlpaard optillenNico Tydeman is een verwoed lezer, vooral op het gebied van non-fictie. Van kranten tot boeddhistische vakliteratuur, van biografieën tot filosofische lectuur. Vandaag bespreekt hij de recent verschenen dichtbundel Haar Nijlpaard optillen van Tomas Lieske. Staat poëzie vaker op het menu?


Boeddha’s in Berchem

Het plaatsje Berghem heeft dit jaar in één klap een belangrijke plek ingenomen op de boeddhistische kaart van Nederland. Want daar staat de grootste marmeren dikbuikboeddha ter wereld. Hij staat te pronken vóór het bedrijf Timmergems van de heer Timmers die een groothandel heeft in edelstenen en Aziatica. Met dit beeld probeert hij dorpsleven van Berghem wat fleur te geven. Peter Meijwes nam een kijkje.

Sonic Mantras


Zaterdagavond 10 november vindt in het Tropentheater in Amsterdam een opmerkelijk concert plaats: zes Tibetaanse boventoonzangers treden op samen met het Brusselse jazzensemble Octurn. Het gezelschap treedt ook nog op in België.

Column

Zo ziet egoloosheid er dus uit! De nieuwe column van Eveline Brandt.


Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Rolf Hind in het klankspoor van John Cage

Rolf GindDe Britse pianist en componist Rolf Hind is gespecialiseerd in het uitvoeren van de werken voor prepared piano van John Cage, die dit jaar 100 geworden zou zijn. Dat wordt gevierd met tal van concerten en festiviteiten. Er is zelfs een app verschenen voor een prepared piano, die Cage in veel van zijn werken gebruikte.

Rolf Hind maakte een dansvoorstelling voor piano en 1 danseres: Danza Preparata, waarvoor de Sonatas en Interludes van John Cage de muzikale basis vormen. Naast pianist is Rolf Hind ook componist en hij laat zich in zijn eigen werken inspireren door het gedachtegoed van Cage. Vooral Cages spirituele benadering - hij was zelf zenboeddhist - speekt Hind aan. Hij is vipassanabeoefenaar en heeft verschillende stukken gecomponeerd waarin hij zijn ervaringen met meditatie vorm geeft.

Marlous Lazal reisde naar London voor een ontmoeting met Hind en woonde de voorstelling van Danza preparata bij in de Queen Elizabeth Hall.

Bekijk een video van Danza Preparata


Agenda


Zaterdag 10 november 20.30 uur
Concert: Octurn & Gyuto Monks, Tibetaanse boventoonzang ontmoet wereldjazz
Boventoonzang van Tibetaanse monniken is op zichzelf al een fascinerend fenomeen, maar in combinatie met de wereldjazz van het Brusselse ensemble Octurn levert het helemaal een verbazingwekkend resultaat op. De 'stem van de tantra', voortgebracht door zes monniken van het Gyuto klooster, vermengt zich met improvisaties op piano en fender rhodes, saxofoon en elektrische gitaar van Octurn.
Locatie: Tropentheater Grote Zaal, Mauritskade 63, Amsterdam
Toegang: 21,- (kortingsprijs 19,-)
http://www.tropentheater.nl/voorstelling?activiteitid=9159&recordtitle=Octurn+&+Gyuto+Monks+-+Sonic+Mantras


Zaterdag en zondag 17 en 18 november
Workshop: Leven met Sterven
Wat is onze eigen verhouding tot vergankelijkheid en dood?
Hoe kunnen we werkelijk aanwezig zijn voor iemand die gaat sterven?
Begeleiding: Irène Bakker
Locatie: Gebouw De Aap, Westeinde 175 L, 2512 GX Den Haag
Kosten: € 150,00
Tijden: zaterdag 10.30-17.00u., zondag 10.00-16.00

www.zenspirit.nl

Woensdag 14 tot zondag 18 november
Workshop: Taoïstische Tai Chi
De Taoïstische Tai Chi Vereniging organiseert haar tweede vijfdaagse Taoïstische Tai Chi workshop van dit jaar. Met ruim 260 deelnemers uit 16 landen wil ze een praktijkvoorbeeld bieden van ‘all cultures moving together in harmony’.
Locatie: Mierloseweg 140, 5707 AS Helmond
Datum: 14-18 november.
www.taoisttaichi.nl en www.taoist.org.