Radio actueel

 

Hemelsbreed

Verlichting voor luie mensen | Zitten en bewegen | nieuwe impuls voor empathie | Van vipassana tot Koreaans klassiek
Uitzenddatum: Zaterdag 17-11-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_paulsmit_300.jpg

Verlichting voor luie mensen

Filosoof en cabaretier Paul Smit is een veelgevraagd spreker voor bedrijfsevenementen. Hij schreef het boekje Verlichting voor luie mensen en weet een onderwerp als non-dualiteit met veel humor in een paar minuten inzichtelijk te maken voor zijn publiek.

Vorige maand was Smit een van de sprekers tijdens de paneldiscussie Turning Point, op het Boeddhistisch Filmfestival. Op de vraag of hij zich niet geïntimideerd voelde door de aanwezigheid van beroemde boeddhistische leraren als Matthieu Ricard, antwoordde hij ‘Nee, helemaal niet. Sterker nog: ik had nog nooit van hem gehoord.’ Smit vindt zijn inspiratie dan ook vooral in de advaita vedanta, maar ziet wel grote raakvlakken met boeddhistische inzichten.

Bekijk zijn video Verlichting voor luie mensen

Zitten en bewegen

Stichting Inzichts MeditatieOp 3 november organiseerde de Stichting Inzichts Meditatie (SIM) een symposium ter ere van Dingeman Boot, een van de oprichters van deze koepel van vipassanaleraren in Nederland.  Het onderwerp was ‘leven, werken en studeren in sangha's in het Oosten en in het Westen, toen en nu’.
Coby van Herk was een van de sprekers. Zij geeft vipassana -meditatie en yogalessen in het Oost-West Centrum in Rotterdam. Zelf volgde ze haar opleiding in het Engelse Gaia House bij bekende westerse leraren als Stephen en Martine Batchelor en Christina Feldman. Aan Fred Gales legt ze uit hoe ze met het boeddhisme in contact kwam.

Een nieuwe impuls voor empathie

Lidewij NiezinkPsychologe Lidewij Niezink is gepromoveerd op de betekenis van empathie. En sindsdien geeft zij vorm aan de ontwikkeling van een cultuur van empathie en compassie. Samen met de Amerikaan Edwin Rutsch heeft zij een instrument bedacht om empathie te ervaren en te exploreren: de Empathie Cirkel. Die kent een bepaald stramien: men maakt afspraken zoals bijvoorbeeld het achterwege laten van oordelen. In kleine groepen gaan deelnemers door vier fasen van empathie. Vooral in de gezondheidszorg is zo’n benadering volgens Niezink hard nodig.

Reïncarnatie in Rotterdam

Woensdag 21 november organiseert Witte de With, het centrum voor hedendaagse kunst in Rotterdam, een filmavond waar The Reincarnation of Khensur Rinpoche vertoond wordt. Een gesprek met curator  Hessel de Ronde.

Column

Wat doe je als toegewijd boeddhist als een alcoholist je voor zijn karretje probeert te spannen? Luister naar de column van zenbeoefenaar Dirk Beemster. Hij is zenbeoefenaar en de drijvende kracht achter het jizopad, een 6000 kilometer lange pelgrimsroute door Europa.


Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Van vipassana tot Koreaans klassiek


Margriet van Reisen Margriet van Reisen werd opgeleid tot klassiek zangeres en won al aan het begin van haar carrière verschillende prijzen, waaronder het Koningin Elisabeth Concours (2000).

Toch kreeg ze na een tijdje ook kritiek te verwerken, wat haar rauw op het dak viel. Vipassana-meditatie bleek een uitstekend middel om haar evenwicht terug te vinden.

Met behulp van de vipassanameditatie vond zij een nieuwe balans in haar leven. Inmiddels heeft ze zich ook een heel andere muzikale traditie eigen gemaakt, de chong-ka, waarvoor zij les kreeg van een Koreaanse zangeres en het klassiek-Koreaans bestudeerde.

Chong-ka werd oorsponkelijk uitgevoerd door de hogere klassen en aan het hof in Korea - een meditatieve stijl van zingen, met weinig vibrato en lang uitgerekte lettergrepen, die een geconcentreerde geest vereist en eerder gericht is op het innerlijk, dan op uiterlijk succes. Van Reisen laat in de uitzending voorbeelden van de chongka. Daarnaast zijn er ook fragmenten uit haar klassieke repertoire te horen.

Agenda
Zondag 18 november
14.00-16.00u.
Kennismaking met POWA: leren om stervenden bij te staan en vertrouwd te raken met onze eigen dood
Begeleiding: lama Thubten Wangmo
Kosten: gratis
Locatie: Landstraat 55 – 3131 CE Vlaardingen
www.padmaoselling.com

Vrijdag 23 november 16.00u.
Lezing: Het Higgs boson: een boodschapper van leegte in de natuurkunde en in zen.
Voordracht: Vincent Keisen Vuillemin
Locatie:  European Zen Center Amsterdam.
Valckenierstraat 35 1018 XD Amsterdam.
Tel: 020 6258884
Traditie: Zen (soto, Deshimaru-lijn)
Kosten: € 70 (studenten en personen met beperkte mogelijkheden € 50).
Taal: Engels
www.zen-deshimaru.nl

Zaterdag 24 november 10.00-15.30u.
Lezing: Guide to the Bodhisattva’s Way of Life
Bespreking van de klassieke tekst van Shantideva over compassie.
Leraar: Geshe Sonam Ngodrup
Organisatie: Maitreya Instituut Breda
Traditie: Tibetaans boeddhisme (Gelugpa)
Locatie: De Blaker, Graaf Hendrik III-plein 128, Breda.
Taal: Tibetaans met Engelse vertaling
Kostenbijdrage: €25.
www.maitreya.nl