Radio actueel

 

Hemelsbreed

Spirituele crisis? | Polderboeddhisme | Heerlijke Orde van Breda | Pamela Koevotes | Deshimaru
Uitzenddatum: Zaterdag 24-11-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_congres_300.jpg

De spirituele crisis

In Leiden werd onlangs het congres Consciousness in Crisis gehouden over spirituele crisis. Er werden onder andere lezingen gehouden met titels als 'wijsgerige bezinning op het karmische', en 'Can a Near-Death Experience be defined as a spiritual crisis?'. Jeanette Werkhoven bezocht het congres en sprak met organisator Hans Gerding, psychiater Rogier Hoenders en een aantal bezoekers. 

Polderboeddhisme 5: Kenkon

Sydney leienhorstKenkon begon als trainingscentrum voor oosterse vechtsporten. Sydney Leijenhorst zag echter de bijbehorende vormen van spiritualiteit niet over het hoofd en nu is het de enige plek in ons land waar zen, Tibetaans boeddhisme en andere tradities naast elkaar beoefend worden.

De Heerlijke Orde van Breda

De Heerlijke Orde van Breda is een onderscheiding voor buitengewone verdiensten die jaarlijks wordt toegekend. Tot de gelukkigen behoorde ditmaal Serelda Jackson, beoefenaar van het nichirenboeddhisme die zich inzet voor vrede, cultuur, educatie en duurzaamheid.

Column

De column is van Pamela Koevoets. Zij vraagt zich af of het in aanbouw zijnde financiële stadshart van haar woonplaats nog wel plek zal bieden aan romantiek en of er niet eigenlijk actie moet worden gevoerd.

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Kosen Thibaut over Deshimaru

Taisen DeshimaruDe Fransman Kosen Thibaut is een van de leiders van de Deshimaru zenschool die in 1967 werd gesticht door zenmeester Taisen Deshimaru (foto rechts).

Sinds diens overlijden in 1982 leidt Thibaut een aantal centra waar zazen wordt beoefend in de geest van Deshimaru, zoals het European Zen Center in Amsterdam. Opmerkelijk is de populariteit van Deshimaru-zen in Latijns Amerika.

AgendaVrijdag 23 november
Lezing: Leven in (on)gehechtheid
Hoe de yogi-discipline van ongehechtheid te beleven in een maatschappij gedomineerd door consumptie en economische groei?
Spreker: Manu Corynen
Traditie: yoga
Organisatie: Ehipassiko boeddhistisch centrum
Locatie: Theaterzaal " Internationale evangelische school De Zonnebloem"
Korte Altaarstraat 19, 2018 Antwerpen
Tijd:20:00 tot 21:30u.
Kosten: 5€
antwerpen-meditatie.be

Zaterdag 24 november en 1 december
Lezing: Brieven van Eshin-ni
Bespreking van de recent ontdekte brieven van de vrouw van Shinran, stichter van de Jodo-shinshu, in relatie met zijn leven en leer.
Lesgever: Frits Bot
Traditie: Jodo-shinshu (shinboeddhisme)
Kosten: 15€
Organisatie; Jikoji, centrum voor Shinboeddhisme,
Locatie: Pretoriastraat 68 2600 Berchem (Antwerpen)
www.jikoji.be