Radio actueel

 

Hemelsbreed

Robert Mulder | De geweldloosheid van de Boeddha | Joan Halifax
Uitzenddatum: Woensdag 25-6-2014 00:00 - 00:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)radio_geloof_in_gron_300.jpg

Robert Mulder

De Groninger fotograaf Robert Mulder organiseert in Klooster Ter Apel een fototentoonstelling met als titel: Geloof in Groningen. Behalve de klassieke 'westerse' geloven komen ook minder gangbare religies in de tentoonstelling naar voren. Natuurlijk is daar het boeddhisme bij. De foto's in Ter Apel zijn uitsluitend in Groningen gemaakt. Waarom is de fotograaf zo geraakt door religieuze objecten?

Serie: Ons soort boeddhisme

BuddhistViolence2Paul van der Velde is hoogleraar boeddhisme en hindoeïsme aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In de serie Ons soort boeddhisme vergelijkt hij het westers boeddhisme met oosterse en historische varianten. In de vierde en laatste aflevering bespreekt hij het lichtelijk sleets geraakte idee dat boeddhisten geweldloos zijn. Natuurlijk is bekend dat de Dalai Lama geweld afraadt en dat in de boeddhistische landen geweld echt wel voorkomt. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met de Boeddha zelf, wat dacht die ervan...?

Joan Halifax

Joan HalifaxDe Amerikaanse zenleraar Joan Halifax Roshi brengt voor het eerst een bezoek aan Nederland. Van 22 tot 26 juni leidt zij een retraite in Cadzand en vrijdag 27 juni is zij de keynote speaker van het symposium Compassion and Social Engagement aan de Universiteit van Amsterdam. Bovendien is ze dan de hoofdgast op de BoeddhaDag van de BOS!

Marlous Lazal sprak met een van de organisatoren van haar bezoek, Connie Franssen, en met de Nederlandse zenleraar Irène Kaigetsu Kyoyo Bakker die jaren bij Joan Halifax in de Verenigde Staten studeerde en werkte en in 2012 transmissie van haar kreeg. Halifax leidt in Santa Fe, New Mexico, het Upaya Zencenter.