Radio actueel

 

Hemelsbreed

Silvester Polderman | Masamichi Yamada | Exodus en mystiek | Dirk Beemster | Polderboeddhisme
Uitzenddatum: Zaterdag 15-12-2012 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_silvester_300.jpg

De drakenbron in Haarlem

Zenmeester en viervoudig Nederlands tai chi-kampioen Silvester Polderman runt in Haarlem het centrum Dragon’s Well, waar tai chi, kung fu, daoyin, yoga en zenmeditatie gecombineerd worden, wat relatief zeldzaam is in de Nederlandse Oosterse vechtsporten.

Polderman werd in China opgeleid door tai-chi en kung-fugrootmeesters. Hij is ook schrijver van een tweetal boeken: Creatieve appels en Quantum Peren en 36 Ji, De Klassieke Chinese Kunst van de Misleiding met als ondertitel 'briljante en vernuftige strategische concepten voor managers'. Daarin probeert hij zijn ervaringen met zen, tao en tai chi te vertalen naar het westerse wereldbeeld en er ook praktische toepassingen uit te distilleren. Fred Gales sprak met hem over zijn beweegredenen, zijn training in China, zelfontwikkeling en het bedrijfsleven, en de combinatie van tai chi en kung fu met meditatie.

Zakenman-zenleraar Masamichi Yamada

MMasamichi Yamadaasamichi Yamada is de vierde abt en zenleraar van de Senbo Kyodan sangha, in 1954 opgericht door Yasutani Roshi. Ook westerlingen, zoals pater Lasalle en Willigis Jäger, hebben inspiratie gevonden in deze sangha.
Masamichi Yamada is behalve zenleraar ook hoofd van een beursgenoteerde fabriek van kantoormeubelen én hij heeft de leiding over twee grote gezondheidscentra in Tokyo. Onlangs bezocht hij ons land voor een zen-dag en een lezing bij Nijenrode Business University. Hoe combineert hij zijn drukke werkzaamheden met het leiderschap van een spirituele organisatie? Jeanette Werkhoven sprak met hem over de raakvlakken tussen zen en zakenleven.

Mystiek uit de Exodus

Peter Meijwes praat met Kees Voorhoeve naar aanleiding van zijn lezing over mystieke teksten uit het Bijbelse boek Exodus. Voorhoeve is docent aan de Hogeschool van Amsterdam waar hij betrokken is bij de minor Zingeving en Samenleving. Hij heeft meditatie beoefend binnen verschillende boeddhistische stromingen. Tegenwoordig is hij betrokken bij studie- en meditatiegroepen binnen de joods-christelijke context en rond Westerse mystiek.

Column

De column is deze week van Dirk Beemster. Met de beoefening is het al net als met het graven van een put: niet ophouden voordat je water hebt gevonden. Toch kwam Dirks goede vriend Frans tot een ontnuchterende conclusie, die niettemin bevrijdend werkte.


Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

http://www.boeddhistischeomroep.nl/uploadedImgs/maurice_200.jpg

Polderboeddhisme: slotgesprek

Als afsluiting van deze serie heeft Agnes Sommer een studiogesprek rond de vraag: is het boeddhisme in Nederland aan het uitgroeien tot een seculiere vriendenclub zonder franje?

Deelnemers zijn Maurice Knegtel van I-zen, Sydney Leijenhorst van Kenkon, Frank Uyttebroeck van Tegen de Stroom in.