Radio actueel

 

Hemelsbreed

Maand van de spiritualiteit | Vrije wil | Antoinette Nausikaa | Guan Her Ng | Duurzaamheid van geest
Uitzenddatum: Zaterdag 5-1-2013 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_mulderspiri300.jpg

Doodstil


Dit jaar is januari de maand van de spiritualiteit. Het thema is stilte. Bekende Nederlander Jan Mulder werd gevraagd om hierover een essay te schrijven. Natuurlijk kon het niet anders of de weerbarstige Groninger schreef 'Doodstil', over het gelijknamige gehuchtje in Groningen, waar hij woont. Sinds enige tijd is de stilte daar immers het onderwerp van een uiterst verhit debat. Een bloedige strijd zelfs, een conflict tussen rechts en links, tussen vrouwen en mannen, tussen goed en kwaad. Programmamaker Peter Meijwes riskeerde het toch om Mulder te vragen wat er zo belangrijk is aan de stilte.
Foto: Frans van den Broek

Vrije wil: doe-boek

Schakel door naar je hart!In hoeverre hebben wij mensen echt een vrije wil om anders en beter om te aan met nare emoties? Filosoof, postural integration-therapeut, bouwkundige en gelauwerd schrijver Jan den Boer trok met deze vraag naar de wereld van de neurologie. Tussen de hersendelen vond hij een boeddhistisch antwoord: schakel door naar je hart. Het hart ligt immers netjes tussen ons hoofd en onze buik, tussen de ratio en de emoties. Schakel door naar je hart! werd meteen de titel van Jan den Boers denk- en doe-boek, voor wie zijn vrije wil ontwikkelen.

Kijk jezelf uit je sleur

Antoinette NausikaaHoe kan een kunstenaar zijn toeschouwers aansporen tot een hernieuwde beleving van het alledaagse bestaan? Gebruikt hij daar alleen zijn werk voor, of ook zijn leven? Is er religie of kunst te vinden in de sleur van het dagelijkse bestaan?
Antoinette Nausikaa, in 2010 afgestudeerd aan de Rijksakademie van Beelden Kunsten in Amsterdam, is artist in residence in de voormalige kloosterkapel van Het Wilde Weten in Rotterdam. Zij buigt zich daar over deze vragen. Programmamaker Menno Bijleveld boog graag met haar mee.
   

Column: Guan Her Ng

Zodra Guan Her 's ochtends zijn ogen uitwrijft, beginnen zijn gedachten te razen. Hij is als een slaaf van zijn bazige geest. Updaten die software! Maar hoe doe je dat? De Boeddha heeft het lang geleden al uitgevonden, dankzij zijn creatieve geest. Luister nu:  

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Duurzaamheid van geest

Govert BachOp 11 en 25 januari geeft pastoraal psycholoog drs. Govert Bach een cursus bij de Vrije Gemeente in Amsterdam met de opmerkelijke titel Duurzaamheid van geest. Bij de term duurzaamheid denken we meestal aan verstandige manieren om met de natuur en het milieu om te gaan. Maar er is ook een emotioneel en psychisch aspect aan verbonden. Als de biosfeer zo nodeloos zwaar belast wordt, heeft dat wel degelijk te maken met onze manier van leven en reageren, aldus Bach. Duurzaamheid gaat dus ook over onze omgang met de medemens, onszelf  en onze gezondheid.

In zijn cursus onderzoekt Govert Bach - die ook een dagelijks programma heeft bij de concertzender - hoe we we door middel van meditatie- en compassie-oefeningen meer tijd en ruimte kunnen scheppen om ons mentale ecosysteem beter in evenwicht te brengen. En hoe uiteindelijk de ontwikkeling van eigen geduld en lijdzaamheid rechtstreeks ten goede komt van het hele milieu.

 
Agenda
Informatie volgt nog