Radio actueel

 

Hemelsbreed

De axiale tijd | Saki Santorelli
Uitzenddatum: Woensdag 2-7-2014 00:00 - 00:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)LourensMinnema.jpg

De axiale tijd: bron van onze religieuze tradities

De grote wereldreligies, waaronder het boeddhisme, ontstonden tussen 500 voor en 500 na Christus. Een periode die vandaag de axiale tijd genoemd wordt. Het gevoel van totale verbondenheid van de mens met zijn buitenwereld, zoals in het sjamanisme, maakte plaats voor een gevoel van afstand die overbrugd moest worden , zoals in de mystiek.
Jeanette Werkhoven sprak over deze periode met theoloog Lourens Minnema. Hij geeft les aan de VU in Religiestudies en Vergelijkende Religiewetenschap, en in World Religions aan het Amsterdam University College.

Dit is een herhaling van 1 juni 2013.

Saki Santorelli

SakiSantorelliHoogleraar medische wetenschappen Saki Santorelli sprak in mei vorig jaar aan de Radboud Universiteit over zijn droom van een ‘mindful society’. In zo'n maatschappij ziet hij zelfs armoede en oorlog uitgebannen, vanuit het besef dat ieder individu een onderdeel is van het grote geheel. Is Santorelli een idealistische wereldverbeteraar of zijn we middels de mindfulnesshype al lang op weg naar die ‘mindful society’? En hoe ziet die er dan precies uit? Marlous Lazal vraagt het hem.

Dit is een herhaling van 8 juni 2013.