Radio actueel

 

Hemelsbreed

Vijftigers op het kussen | Anneloor van Heemstra | Lang leve de verliezer! | Pamela Koevoets | Schopenhauer
Uitzenddatum: Zaterdag 23-3-2013 15:00 - 16:30 NPO radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(2)tv_doen_en_laten_2_anneloor.jpg

Stress en relaties: Anneloor van Heemstra

Anneloor van Heemstra maakte in 2012 een driedelige persoonlijke documentaire serie Doen en Laten I voor de BOS. Over hoe de hedendaagse vrouw op alle fronten de leukste, de beste, de slimste, de coolste, de liefste en gelukkigste wil zijn – en de prijs die ze daarvoor betaalt. In haar nieuwe drieluik, Doen en Laten II, onderzoekt Anneloor van Heemstra drie soorten relaties waar stress een grote invloed op heeft: de relatie met zichzelf, de relatie met haar man en de relatie met haar kinderen. Programmamaker Menno Bijleveld, partner en vader van twee energieke jongetjes, is zelf ook een moderne man. Hij zocht Anneloor Heemstra op en sprak met haar over haar documentaire en over de vraag in hoeverre de stress van moderne vrouwen eigen is aan deze tijd?

Vijf vijftigers op het kussen (1)

Rob van WijnenEen vijfdelige reeks van Sarah Marijnissen over de vraag waarom mannen tussen de 50 en 60, in het midden van hun volle leven, besluiten te gaan mediteren. Wat beweegt hen om de weg naar binnen te gaan? Hoe zijn hun ervaringen en hindernissen bij het mediteren? Is hun meditatie eerder een ontspanningstechniek of is er meer aan de hand? Hoe vonden zij hun weg naar een sangha? Hoe werkt de meditatie door in hun leven? Kijkt de omgeving nu anders naar hen?

In de eerste aflevering stellen we deze vragen aan Rob van Wijnen. Hij is 57 en werkt met ex-gedetineerden aan hun integratie in het 'normale' leven. Een jaartje geleden begon hij met zen. Een keerpunt in zijn leven, zo zegt hij zelf.


Lang leve de verliezer!

Guus van Holland'Ik kan geen tribune meer zien,' zegt Guus van Holland, voormalig Chef Sport van het NRC Handelsblad. Hij voelt zich hoe langer hoe meer een vreemde in de huidige sportwereld, waarin alles enkel nog om winnen en prestaties draait. Op zijn blog vraagt hij meer aandacht voor de verliezer, schrijft hij over de betekenis van sport in de maatschappij en de drijfveren van individuele sporters. Aan onze programmamaakster Agnes Sommer vertelt hij hoe hij via zijn vrouw bij Shambala terecht kwam. Hij begon te lezen over het boeddhisme en te mediteren. Daardoor ging hij ook anders over sport denken en schrijven. ‘En die ontwikkeling gaat nog altijd door’.

Discipline tegen de dip - de column van Pamela Koevoets

Tijdens de thuisreis na twee dagen Sadhanabeoefening raakt Pamela Koevoets onverwacht in een vette dip. Even onverwacht komt uren later de verlossing, in de vorm van een enkel woord: discipline.

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

De Boeddha van Schopenhauer

SchopenhauerDe Duitse filosoof Schopenhauer (1788-1860) was de eerste westerse moderne filosoof die diepgaand beïnvloed werd door het boeddhisme. Wellicht was hij de eerste Europeaan met een boeddhabeeld op een ereplaats in zijn werkkamer. Schopenhauer leerde het boeddhisme kennen door de eerste golf van vertalingen van boeddhistische teksten.

Op zijn beurt hadden zijn teksten een grote invloed op de vorming van een eerste generatie Europeanen die zich rond 1900 ‘bekeerden’ tot het boeddhisme en hier boeddhistische tempels en centra oprichtten. Maar hoe boeddhistisch was Schopenhauer? Hoe relevant zijn zijn opvattingen nog voor onze tijd? Fred Gales ging op zoek naar antwoorden.

Agenda

De agenda van de Boeddhistische Unie Nederland

De agenda van het Boeddhistisch Dagblad

De agenda van onze jongerensite Bodhitv