Radio actueel

 

Hemelsbreed

Boeddha in de bajes | Nico Moonen | Memoires van een verslaafd brein | Wat is verlichting?
Uitzenddatum: Zaterdag 30-3-2013 15:00 - 16:30 NPO radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_30_maart_Frank_Uyttebroeck_en_Noah_Levine_300.jpg

Boeddha in de bajes

De Amerikaanse vipassanaleraar en ex-gedetineerde Noah Levine was onlangs weer voor een kort bezoek in Nederland. Zijn sangha Against The Stream biedt ondermeer een programma aan voor gedetineerden. Levine zou graag zien dat zijn Nederlandse student en collega Frank Uyttebroeck gelijkaardig werk verricht. Helaas is dat in Nederland onmogelijk vanwege de richtlijnen van justitie. Toch een goede reden voor Marlous Lazal om de vraag te stellen hoe het programma werkt. Wat is nu echt effectiever? Academici of ex-delinquenten inzetten om met gevangenen over de dharma te praten? En ligt de toekomst van het boeddhisme volgens Levine en Uyttebroeck in het sociaal engagement?

Nico Moonen


De limburger Nico Moonen heeft een uitgebreid aantal publikaties op zijn naam met vertalingen van teksten uit de Pali-canon, de oudste verzameling van toespraken van de Boeddha. Hij is ook auteur van boeken als The Bodhisatta in Theravada Buddhism, De boeddhistische leerstelling van kamma en De drie aspecten van het leven. Fred Gales sprak met hem over zijn leven, zijn keuzes en de rol die het boeddhisme erin speelt.


Memoires van een verslaafd brein

Memoires van een verslaafd brein

Dr. Marc Lewis werd door de Dalai Lama uitgenodigd op in oktober te komen spreken op een conferentie over de wortels van verlangen. Lewis weet waarover hij spreekt. Hij is niet alleen neurowetenschapper aan de Radboud Universiteit. Hij heeft ook een uitgebreid drugverleden.

Zijn boek Memoires van een verslaafd brein was de rechtstreekse aanleiding voor de uitnodiging van de Dalai Lama. Jeanette Werkhoven vroeg hem wat dit met hem doet.Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Wat is verlichting?


Boeddhisten streven naar verlichting. Is het ook duidelijk wat dat betekent? Van beroemde monniken wordt soms gezegd dat ze al bij leven verlicht zijn. Maar wie bepaalt dat precies? Zijn de traditionele teksten daar eenduidig in? Zijn ze, aangezien ze eeuwen na de dood van de Boeddha opgetekend werden, zelfs wel betrouwbaar? Peter Meijwes praat hierover met theravadaleraar Matthijs Schouten, zenleraar Frank de Waele en vajrayanaleraar Fenja Heupers. Boeddholoog Paul van de Velde vertelt wat de oude boeddhistische teksten hierover te vertellen hebben.

Agenda
De agenda van de Boeddhistische Unie Nederland
De agenda van het Boeddhistisch Dagblad
De agenda van onze jongerensite Bodhitv