Radio actueel

 

Hemelsbreed

Mediteren wel gezond? | Relaas van een ex-boeddhist | Eveline Brandt | Huisdieren en karma| Jan Montyn
Uitzenddatum: Zaterdag 13-4-2013 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)SeatedBuddha_300.jpg

Is mediteren wel goed voor lijf en leden?

Meditatie wordt vaak geroemd omwille van de heilzame effecten voor onze geest. Maar hoe gezond is uren in de lotushouding zitten voor ons lichaam? Agnes Sommer vroeg het aan enkele zen-gevorderden en leerde één en ander over 'priesterknieën'. Met Irène Bakker Jiun roshi, Jishin Hendriks en Ron Sinnige.
Herhaling van 18 juni 2011

Paul van der Sterren

Relaas van een ex-boeddhist

In zijn boek Verlichting in een lege verpakking beschrijft Paul Van der Sterren hoe hij na een intensieve boeddhistische opleiding plots met alle spiritualiteit brak. Moest hij nu echt uitputtend aan zichzelf werken voordat hij kon doorzien dat het daar uiteindelijk niet om gaat? Hij spreekt met ons over zijn motivatie om het boeddhisme los te laten en de nondualiteit te omarmen.

Dierenbevrijding

Onder leiding van Marja Dijkstra kun je in het Tibetaanse Maitreya Instituut in Amsterdam je huisdier laten bevrijden van negatief karma. Een op zijn minst opmerkelijk bevrijdingsritueel waar we het fijne van willen weten.

Bekijk een video van het Dierenritueel in Emst


Column: Eveline Brandt

Boos worden als het even tegen zit, of als de dingen niet meteen gaan zoals we zouden willen. Dat hebben we allemaal wel eens meegemaakt. Eveline Brandt ook, maar een akkefietje met een OV-fiets deed haar beseffen dat er bij haar tóch iets veranderd is.


Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Jan Montyn

Werk van Jan MontynIn de Kunsthal in Rotterdam loopt op het ogenblik de overzichtstentoonstelling Grenzeloos Gedogen van de 90-jarige Nederlandse kunstenaar Jan Montyn. Een gesprek met Jan Louter, die de documentaire Love me or leave me over hem maakte. maakte. En met Rombout van Zwetselaar, verzamelaar en drijvende kracht achter de tentoonstelling.

Jan Montyn (Oudewater, 13 november 1924) is schilder, tekenaar, graficus en dichter. Hij is met name bekend vanwege zijn kleurenetsen. Werk van hem bevindt zich in veel museale collecties, waaronder de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam en die van het Museum of Modern Art in New York.

Tegelijkertijd met de expositie is ook de website  www.janmontyncollection.com gelanceerd.

Agenda
De agenda van de Boeddhistische Unie Nederland
De agenda van het Boeddhistisch Dagblad
De agenda van onze jongerensite Bodhitv