Radio actueel

 

Hemelsbreed

Advies voor Willem-Alexander | Wedergeboorte? | Maarten Regtien | Pamela Koevoets | het schone in de natuur
Uitzenddatum: Zaterdag 27-4-2013 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_mijndroom_300.jpg

Inspiratie voor de nieuwe koning


Marlous Lazal vraagt een aantal vooraanstaande boeddhistische leraren wat zij in het boek Mijn droom voor ons land voor de aanstaande koning Willem-Alexander zouden schrijven. Met Varamitra, Matthijs Schouten en Han de Wit.

Han de Wit heeft zijn droom, Fundamentele goedheid op deeljouwdroom.nl gezet. Stem mee, en met Met 500 ondersteuners kan de tekst in het boek gepubliceerd worden.

Vijf vijftigers op het kussen (deel 2)

Maarten RegtienWaarom besluiten mannen in het midden van hun leven te beginnen mediteren? Vandaag stellen we de vraag aan Maarten Regtien (50). Hij is informatietechnoloog, componist en pianist. Vier jaar geleden adviseerde een collega in de ICT branche hem eens te gaan mediteren. Zo kwam hij bij het shambhala meditatie centrum in Amsterdam, waar hij nog steeds actief is.
Luister ook naar deel 1

Het wedergeboorte-debat

Wedergeboorte is een heikel punt in het moderne boeddhisme. Voor sommigen is het een essentieel deel van de leer van de Boeddha,anderen zien er hooguit een oud kosmologisch beeld in dat zonder moeite geschrapt kan worden. Hoe staat de boeddhistische leer zelf tegenover deze discussies?

De column van Dirk Beemster - De afgrond

Dirk Beemster vertelt wat hem op het idee bracht om voormalig concentratiekamp Buchenwald als vertrekpunt te kiezen voor de 1200 kilometer lange pelgrimstocht die hij uitzette naar de Franse zentempel La Gendronnière.Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Wandelen met Bram van de Klundert


OP zoek naar onze natuurBram van de Klundert, directeur van het Waddenfonds, trok met een Mongoolse tent van Schiermonnikoog naar de Biesbosch, om contact te maken met 'sublieme' in de Nederlandse  natuur. In zijn rapport Op zoek naar onze natuur zet hij zich af tegen het dominante biologische perspectief: hij ervaart in de natuur wel degelijk het Schone, het Goede. Onze verslaggever Agnes Sommer maakt een boswandeling met hem.

Het volledige rapport is online te lezen:

Doorbladerbare PDF openen
Er is ook een samenvatting beschikbaar: Open als PDF

Agenda
De agenda van de Boeddhistische Unie Nederland
De agenda van het Boeddhistisch Dagblad
De agenda van onze jongerensite Bodhitv