Radio actueel

 

Hemelsbreed

Stille muziek | Eveline Brandt | Boeddhistisch archief | Tuincentrumboeddha's | Bevrijdende meditatie?
Uitzenddatum: Zaterdag 11-5-2013 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)LucDeWinter300.jpg

De stille muziek van Luc De Winter

Zenmonnik Luc de Winter componeert ’stille muziek’. In werken als A Song of Silver and Snow verwerkt hij klassieke zenteksten en klant van de Japanse shakuhachi, maar ook invloeden uit twintigste-eeuwse westerse muziek zoals die van Cage, Feldman, Stravinsky en Messiaen. Van zijn laatste pianowerk Kannons Pillow maakte regisseur Konrad Maquestieau de video The regarder of Sounds. De film is een hedendaagse hommage aan Kanzeon, de populaire Japanse bodhisattva van het mededogen. De letterlijke vertaling van het Japans woord Kanzeon is: ‘zij die luistert naar de kreten van de wereld’.

Bekijk een trailer van The regarder of Sounds


Kroniek van een Nederlands boeddhistisch archief

Nederlands boeddhistisch archiefJacques den Boer heeft, samen met onder andere Jelle Seidel en Rinus Laban, een Nederlands Boeddhistisch Archief opgericht. Ze willen documenten, archieven, tijdschriften en publicaties rond het boeddhisme in Nederland verzamelen en veilig bewaren. Geen overbodige zaak, omdat er op het ogenblik geen een andere instelling of bibliotheek bereid is om de archieven van Boeddhistische centra, zoekers, leraren, wetenschappers of uitgevers te bewaren.

Maar hoe groot is de kans van slagen voor een boeddhistisch archief in deze tijd waarin erfgoed, archieven en musea ernstig bedreigd worden door een zich terugtrekkende en onverschillige overheid?

Column: Eveline Brandt - Helder water, helder zicht


Altijd weer lastig, de vraag waarom je je vrijwillig een week lang onderwerpt aan een streng regime van vroeg opstaan, zwijgend zitten en lopen en na het middaguur niks meer te eten krijgen. Maar als de geest na afloop weer kraakhelder is, verdampt iedere twijfel aan het waarom.

De Boeddha in het tuincentrum

http://www.boeddhistischeomroep.nl/uploadedImgs/radio_tuincentrum.jpgIn zijn nieuwe boek De Boeddha in het tuincentrum vergelijkt hoogleraar boeddhisme en hindoeïsme Paul van der Velde uitingen van het westers boeddhisme met de oorspronkelijke oosterse teksten en tradities.  


Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Theravada: strenge regels versus bevrijdende meditatie?


Volgens vipassana-leraar Henk Barendregt bestaat er een spanningsveld tussen de formele regels van de theravada en de op vrijheid gerichte vipassana-meditatie, zoals die in het westen populair is. Programmamaker Menno Bijleveld beoefende zelf enige jaren vipassana en vraagt zich af hoe dit zich verhoudt tot de traditie waar het uit voortkomt. Hij sprak erover met zenleraar André van der Braak en Henk Barendregt.