Radio actueel

 

Hemelsbreed

Monnikencharisma | Dirk Beemster | Heartfulness | Commotie rond knuffelboeddha | Zangeres in ballingschap
Uitzenddatum: Zaterdag 18-5-2013 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_myfirstbuddha_300.jpg

Het succes van de knuffelboeddha

De knuffel My First Buddha slaat aan in Nederland. De knuffelboeddha is een zachte stoffen uitvoering van een Thais boeddhabeeld in een gouden gewaad en het is een regelrechte hit. Joost de Graaf en Anouk de Vries zijn er de bedenkers van.

Met My First Buddha hopen ze kinderen met meer respect te doen omgaan met mens en dier. Tegelijkertijd is zo’n knuffelboeddha compleet ondenkbaar in boeddhistische landen als Thailand, waar ze eerder de woede van de bevolking opwekken. Is dat iets waar de bedenkers van wakker liggen? Marlous Lazal vraagt het hen.

De non en de charismatische monniken

Carry Maria klein GunnewiekAntoprologe Carry Maria klein Gunnewiek raakte tijdens haar studie zo nieuwsgierig naar het charisma van sommige mannelijke monniken in Thailand, dat ze besloot non te worden om haar onderzoek voort te zetten. Ze trad in in een Tempel in Chiang Mai, waar de leefregels voor nonnen nog strengere regels zijn dan die voor de monniken, zo vertelt ze Peter Meijwes.

Column: Dirk Beemster - De afgrond

In zijn column voor Hemelsbreed vertelt Dirk Beemster wat hem op het idee bracht om voormalig concentratiekamp Buchenwald als vertrekpunt te kiezen voor de 1200 kilometer lange pelgrimstocht die hij uitzette naar de Franse zentempel La Gendronnière.


Van mindfulness tot heartfulness


CompassionateAls vervolg op succesvolle oefenprogramma's als Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) ontwikkelden mindfulnesstrainer Frits Koster en psychiater en psychotherapeut Erik van den Brink, voor onder andere de GGZ, een training in compassie, Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL). In deze training staat het ontwikkelen van mededogen, zelfcompassie en het verdiepen van de mindfulnessbeoefening centraal. De achtergronden van deze compassie training, maar ook de training zelf, worden door Frits Koster en Erik van den Brink uitgebreid beschreven in het boek 'Compassievol Leven, van mindfulness tot heartfulness'. Aan Frits Koster de vraag waarom er naast de mindfulnesstraining nu ook een compassietraining wordt aangeboden? Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Namgyal Lhamo

Namgyal lhamoDe Tibetaanse zangeres en actrice Namgyal Lhamo woont in Nederland. Ze bracht recent een nieuwe cd uit en speelde ook de hoofdrol in de film Drapchi. Daarin speelt ze de Tibetaanse operazangeres Yiga Gyalnang, die werd opgesloten en gemarteld in Tibets grootste gevangenis Drapchi, tot ze wist te ontsnappen en naar het westen kon vluchten.

Fred Gales spreekt met Namgyal Lhamo over muziek, acteren en ballingschap.

Bekijk ook een interview van vorig jaar met Namgyal Lhamo in het VPRO-programma Vrije Geluiden: