Radio actueel

 

Hemelsbreed

Vijftigers op het kussen | Pamela Koevoets | Berg van de ziel | Burma Voices | Wijsheid in emotie
Uitzenddatum: Zaterdag 25-5-2013 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_bergvandeziel300.jpg

De berg van de ziel

In 2008 was Ada de Jong met haar man en kinderen op vakantie in de bergen. Tijdens een afdaling zag ze haar gezin verongelukken. De volgende jaren worstelde ze met de vraag: hoe leef je verder als alles wat belangrijk was, er niet meer is? Ze stuitte op het boek Overlevingskunst van Christa Anbeek, die een soortgelijke ervaring meemaakte. Samen gingen ze op zoek naar antwoorden op vragen als: Wie ben jij als er geen ander meer is? En wat betekent je eigen verantwoordelijkheid als het leven zo kwetsbaar is? De zoektocht resulteerde in De berg van de ziel, een ‘theologisch egodocument’ over kwetsbaar leven.

Vijf vijftigers op het kussen (3)

Wat beweegt mannen rond hun vijftigste te gaan mediteren? Sarah Marijnissen vraagt het Jan Vrenssen (51) , leshuisdirecteur op het Beatrixcollege in Tilburg. Hoe werkt zijn vipassana-praktijk door in zijn leven en op zijn werk?

Pamela Koevoets - Droom ik of waak ik?


De aanschaf van een bosje dahlia's roept bij Pamela Koevoets herinneringen op aan een droom over haar grootmoeder en aan een wel heel bijzondere ontmoeting met een hond.Burma Voices

Burma VoicesHet boek Burma Voices - People of Burma in Their Own Words is een weerslag van 40 getuigenissen over het leven en de vrijheidstrijd in Myammar. Stemmen variërend van die van ex-kindsoldaten, huisvrouwen, activistische monniken, een populaire komiek en zelfs een  ex-rapper die nu politicus is komen er aan het woord.

Elke Kuijper is medewerker van Amnesty International en stelde het boek samen. Fred Gales praat met haar over het boek en de toestand in Birma (Myanmar) met focus op de rol van de activistische monniken, vrouwen en het laatste nieuws uit Birma van het afbranden van het Mae Surin vluchtelingenkamp tot de opwakkerende ethnische conflicten.

Tip: De uitgever heeft een aabieding. Het boek ‘Burma Voices – People of Burma in Their Own Words‘ is voor 10 euro hier verkrijgbaar.

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Wijsheid in emotie

Wijsheid in emotieRecent verscheen Wijsheid in Emotie, het nieuwe boek van psycholoog en boeddhistisch leraar Han de Wit. Veel emoties kunnen positieve energie geven: vreugde, compassie, vriendelijkheid. Maar we lijden onder negatieve emoties als afgunst, hebzucht, agressie en haat. Deze bestrijden of ontkennen is olie op het vuur. Maar wat dan? Het boeddhisme zegt: hoe destructief en pijnlijk emoties ook zijn - toch ligt er wijsheid in verborgen.

Binnen de boeddhistische Shambalaschool van Chögyam Trungpa wordt deze wijsheid in emoties in kaart gebracht in de vijf zogenaamde boeddhafamilies. Dat vormde de inspiratiebron voor Wijsheid in Emotie.

Aan het woord komen de auteur, Han de Wit, de Amerikaanse boeddhistische lerares Irini Rockwell en de Nederlandse psychologe en mindfulnesstrainer Lisette van Ardenne die het boek las en er veel inspiratie in vond.