Radio actueel

 

Hemelsbreed

Axiale tijd | Guan Her Ng | Wesak | dharmalezen | Beuys en de BOS
Uitzenddatum: Zaterdag 1-6-2013 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_axiaal_300.jpg

De axiale tijd: bron van onze religieuze tradities

De grote wereldreligies, waaronder het boeddhisme, ontstonden tussen 800 en 500 na Christus. Een periode die vandaag de axiale tijd genoemd wordt. Het gevoel van totale verbondenheid van de mens met zijn buitenwereld, zoals in het sjamanisme, maakte plaats tot een gevoel van afstand die overbrugd moest worden , zoals in de mystiek.

Lourens MinnemaJeanette Werkhoven sprak over deze periode met theoloog Lourens Minnema. Hij geeft les aan de VU, waar hij lesgeeft in Religiestudies en Vergelijkende Religiewetenschap, en in World Religions aan het Amsterdam University College.

Tip van de redactie: lees ook het boek De grote Transformatie van Karen Armstrong.

Foto:© Jeanette Werkhoven

Column: Guan Her Ng - Waar is de Boeddha?

Ondanks jarenlange beoefening worstelt Guan Her Ng nog altijd met bepaalde leerstellingen van het boeddhisme. Gelukkig zijn er inspirerende voorbeelden die dan weer soelaas bieden.Wesak

WesakIn de tweede helft van mei wordt traditioneel het wesak-feest gevierd, ter herinnering aan geboorte, ontwaken en de dood van de Boeddha. Drie kernmomenten uit het leven van de historische Boeddha, waarvan de geografische plaatsen nog steeds pelgrimsoorden zijn. Maar hoe zat het verhaal ook alweer? Hoe zien de plaatsen er vandaag uit? En waarom worden die drie momenten op één dag herdacht? Fred Gales ging op zoek naar antwoorden.

Niemand hoort hier meer dan jij

Miranda JulyGeertje Couwenbergh is schrijfster van onder andere Hartcore en geeft ook schrijfcursussen. Haar favoriete boek is een verzameling korte verhalen: Niemand hoort hier meer dan jij van regisseur en schrijver Miranda July, bekend van haar film Me and You and Everyone We Know. Het boek bevat geen dharmateksten, maar je kan ze wel dharmalezen!


Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Babeth VanLoo: Beuys en de BOS

Joseph BeuysBOS-oprichter en filmmaker Babeth VanLoo (1948) gaat eind mei met pensioen.

Zij was één van de oprichters van de BOS en werkte er tot  januari 2012 als programmadirecteur. Als de kroon op haar werk is zij op 22 maart in Bangkok onderscheiden met de Outstanding Woman in Buddhism Award 2013. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een vrouw die zich inzet voor vrede, diversiteit en de erkenning van boeddhistische vrouwen en meisjes.

Babeth VanLoo begon haar carrière op de filmacademie in New York, waar zij na haar afstuderen in 1977 meerdere films maakte met en over haar leraar, de Duitse kunstenaar Joseph Beuys. In de geest van Beuys ziet zij de boeddhistische omroep stichting als een sociale sculptuur. Menno Bijleveld blikt met Babeth VanLoo terug op een bewogen leven en wilde van haar weten hoe haar studie, begin jaren zeventig, bij Joseph Beuys haar films en werk voor de Boeddhistische Omroep hebben beïnvloed.