Radio actueel

 

Hemelsbreed

Protest tegen opheffing BOS | Boeddhistische social media | Eveline Brandt | mindful society | Tempelbewakers in het Rijks | de Boeddha van Couperus
Uitzenddatum: Zaterdag 8-6-2013 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(2)radio_babeth_openingP604731.jpg

BOS-oprichter in actie tegen opheffen levensbeschouwelijke omroepen


Zelf noemt ze het geen bezuiniging, maar een vernietiging van geestelijk kapitaal. BOS-oprichter Babeth M. VanLoo riep deze week in de laatste uren voor haar afscheid op tot actie in Arti et Amicitiae in Amsterdam. Actie om de zeven kleine levensbeschouwelijke omroepen, waaronder de BOS, niet op te heffen. Volgens de plannen van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) staakt de BOS per 1 januari 2016 haar uitzendingen.

artiTe midden van honderden affiches uit de televisiegeschiedenis van BOS-televisie sprak VanLoo haar zorgen uit. "Het is belangrijk dat iedereen de kans krijgt zich te verrijken met het boeddhistisch gedachtengoed. Het overgrote deel van ons publiek is altijd van buiten de Sangha's gekomen." Leermeester Jotika Hermsen: "Het gaat om liefdevolle vriendelijkheid en compassie. Dat mag je niet weggooien."

Een van de bezoekers gevraagd naar de boeddhistische spirit van actievoeren: "Er ligt hier een handtekeningenboek voor de Staatssecrataris. Dat vind ik al vrij uniek voor boeddhistisch Nederland." Babeth VanLoo ziet het pas als een begin. "We gaan niet schreeuwend over straat, maar actievoeren kunnen we. We moeten de dialoog starten en daarom vraag ik u allen om onze boodschap uit te dragen naar buiten."

Babeth M. VanLooDe tentoonstelling Feel the pain, see the gain, baby is nog tot en met zondag 9 juni van 12 tot 18 uur te zien in Arti et Amicitiae in Amsterdam.

Op de finissage, op zondag 9 juni, is bovendien de premier van Khandro, de nieuwste film van Babeth M. VanLoo te zien.


Wilt u de BOS steunen?
Word dan lid van de Stichting Vrienden van de BOS. Dat kan al vanaf 15 euro per jaar.

Derk Sivert van der Laan


IT-specialist Derk Sivert van der Laan streeft naar een boeddhistisch gebruik van sociale media als Twitter, Viber en Whatsapp. Peter Meijwes spreekt met hem.

De Mindful Maatschappij

Saki SantorelliHoogleraar medische wetenschappen Saki Santorelli sprak in mei aan de Radboud Universiteit over zijn droom van een ‘mindful society’. In zo'n maatschappij ziet hij zelfs armoede en oorlog uitgebannen, vanuit het besef dat ieder individu een onderdeel is van het grote geheel. Is Santorelli een idealistische wereldverbeteraar of zijn we middels de mindfulnesshype al lang op weg naar die ‘mindful society’? En hoe ziet die er dan precies uit? Marlous Lazal vraagt het hem.Column Eveline Brandt - Wat je vindt, mag je houden

Laatst nam Eveline deel aan een cursus geweldloos communiceren. Als serieus beoefenaar van compassie dacht ze daar een makkie aan te hebben, maar dat viel vies tegen!
Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

De Boeddha van Couperus

Louis CouperusDe Nederlandse schrijver Louis Couperus werd 150 jaar geleden geboren. Net als zijn generatie genoten sterk beïnvloed door 'het Oosten'. Couperus hield er bijvoorbeeld van om uit eigen werk voor te dragen op een toneel, met een boeddhabeeld naast zich. In het toenmalige beeld van het oosten was weliswaar veel ruimte voor fantasie en projectie, maar er was ook een reële belangstelling. Archeologische vondsten als de Borobudur en Angkor Vat speelden een rol in de nieuwe fascinatie. Nieuwe vertalingen van boeddhistische geschriften en Oosterse literatuur trokken ook de aandacht. Al die elementen zijn terug te vinden in het werk van Couperus.

Naar aanleiding van zijn 150ste geboortejaar worden tal van activiteiten rondom de schrijver georganiseerd. Zoals de tentoonstelling ‘Het snoer der ontferming’ in het Leidse Sieboldhuis, over Couperus' reis naar en beschrijving van Japan. Jan Louter maakte een documentaire over zijn leven gemaakt en Bas Heijne schreef een boek over Couperus. 
Genoeg reden voor onze verslaggever Fred Gales om op zoek te gaan naar de Boeddha in het leven van Couperus.