Radio actueel

 

Hemelsbreed

Vriendenhuis Nooitgedacht | Dirk Beemster | Dzogchen en bön | atherine Cools
Uitzenddatum: Zaterdag 15-6-2013 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_vriendenhuis_300.jpg

Vriendenhuis Nooitgedacht

Het vriendenhuis Nooitgedacht in het Betuwse Tricht is een woongemeenschap en oefenplek  in de traditie van Thich Nhat Hanh. Er vinden meditatie-activiteiten plaats, zoals weekenden in aandacht, Dagen in Aandacht, Gezinsdagen, Dagen om Aandacht voor mensen die in het Onderwijs werken, zangdagen en meer.

De activiteiten worden opgezet en begeleid door leken en kloosterlingen in de traditie van Plum village. Daarnaast is het de vergaderplek voor Stichting Leven in Aandacht en de Orde van Interzijn. Fred Gales neemt een kijkje.

Column Dirk Beemster - Ik heb altiijd gelijk

Gelijk kan je niet alleen hebben of krijgen, maar ook geven. Da's mooi, maar soms schuilt er daarbij toch een addertje onder het gras.

De Terugkeer van de Tempelwachters

TempelwachterDe reusachtige beelden die de boeddhistische tempel Iwayaji in West Japan sinds de veertiende eeuw bewaakten, zijn weer te bezichtigen. Ze werden in 2008 door het Rijksmuseum aangekocht en waren tijdens de verbouwing opgeborgen. Nu staan ze weer in hun volle 175 kilo klaar voor het publiek. Conservator Menno Frinski kent hun kracht... en praat erover met Agnes Sommer.


Dzogchen en bön

Menno Bijleveld praat met Bönleraar  Geshe Kalsang Gyatso over twee bijzondere elementen van het Tibetaanse boeddhisme: de bön en dzogchen. Hoewel de bön wortels heeft in het Tibetaans sjamanisme, werd het door toedoen van de Dalai Lama enkele jaren geleden erkend als de vijfde boeddhistische traditie. Dzogchen – de leer van de grote perfectie - wordt door leraren als Geshe Kalsang Gyatso toegankelijk gemaakt voor westerse leerlingen. Maar wat is het precies? Kalsang Gyatso is leraar binnen de Tibetaanse Yungdrung bön-traditie.

Tip: bekijk ook onze uitzending De leraar der leraren - Lopön Tenzin Namdak, een portret van een van de grootste leraren binnen de Yungdrung bön-traditie.

op de foto: het Yungdrun Bön centrum in Frankrijk.

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Boeddhisme en vechtkunst

Boeddhisme en vechtkunst Dat Boeddhisme en vechtkunst hand in hand gaan lijkt niet voor iedereen vanzelfsprekend. Boeddhisten zien zichzelf vaak liever vredelievend mediterend op een heuveltop uitkijkend over een feeërieke valei, dan als krachtpatserige vechtkunstenaar. Toch was de Boeddha een krijger en zijn de Shaolin vechtmonniken nog steeds wereldberoemd. Er is dus wel degelijk een link.

Sarah van Liefferinghe schreef er een scriptie over voor haar studie aan de universiteit van Gent. Ze vond diverse verbanden tussen Oosterse vechtsport en het Boeddhisme. Aan programmamaker Peter Meijwes doet ze een boekje open over twee wereld die mijlenver van elkaar verwijderd lijken, maar verrassende raakvlakken hebben.