Radio actueel

 

Hemelsbreed

Tijdsurfen | De affaire Ritskes | Vliegende monniken
Uitzenddatum: Zaterdag 22-6-2013 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_ik_heb_de_tijd_300.jpg

Tijdsurfen


Ik heb de tijd' is het net uitgekomen boek van Paul Loomans over ‘tijdsurfen' als oplossing voor de moderne drukte. Omgaan met tijd lijkt in dit moderne digitale tijdperk het moeilijkste dat er is. Naast werk, gezinsleven, huishouden en de nodige sociale contacten, wordt ons laatste restje tijd opgeslokt door de nieuwe media.

Zenmonnik Loomans is het hoofd van het European Zen Center in Amsterdam en ook werkzaam als therapeut. Hij bedacht een methode om beter om te gaan met onze tijd. Zijn methode ‘Tijdsurfen’ bestaat uit zeven aanwijzingen, gebaseerd op ons natuurlijke gedrag en op het vertrouwen in ons eigen gevoel. 
Het boek roept ook vragen op rondom de perceptie en het concept van de tijd. Heeft het boeddhisme een eigen visie op de tijd? Beïnvloedt meditatie de perceptie van tijd ? Hoe kun je de tijd stil zetten? Fred Gales nam de tijd om hem te interviewen.

Rients Ritskes en de goudbrokaten rkusu

Rients RitskesDe Nederlandse zenmeester Rients Ritskes wordt beschuldigd van titelfraude. Hij is nooit geautoriseerd, zo wordt gezegd, heeft slechts een paar maanden in een zenklooster gezeten en mag dus ook geen zenleraren benoemen. Geen klein bier, want Ritskes is de oprichter van zen.nl, een van de grootste Nederlandse sangha's. Eigenlijk is het zijn bedrijf.

In april van dit jaar verdween plotseling de naam van zijn Japanse zenmeester Sokun Tsushimoto Roshi van de website van zen.nl, alsmede alle titulatuur. En Ritskes kondigde aan alle banden met het Japanse moederklooster te verbreken. Daarna was het stil, op een eindeloze stroom geruchten na. Nu spreekt Rients Ritskes voor het eerst weer, over zijn beweegredenen en ambities.


Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Vliegende monniken


I can fly!Sommige Tibetaanse monniken en nonnen staan bekend om hun wonderbaarlijke technieken. Ze zouden sneller kunnen wandelen dan een fiets kan rijden, zich vrijwel naakt in extreme koude kunnen warm houden, en in de kunsten zien we ze soms zelfs vliegen. Zijn dit nu bovennatuurlijke verschijnselen, of technieken die iedereen kan leren?

Pieter Kiewiet de Jonge, leerling van Namkhai Norbu Rinpoche, verdiept zich al vele jaren in deze fenomenen en geeft er een uitvoerige uitleg over. De bijzondere technieken maken deel uit van Tsalung, dat ook is terug te vinden in de Zes Yoga’s van Naropa, die hoog in de bergen werden beoefend. Ook vandaag nog worden deze technieken gebrukt, zoals door de nonnen van de hooggelegen kloosters in Nangchen, Oost-Tibet.

Jeanette Werkhoven praat verder met Canadese Tibet-deskundige en tantraleraar Glenn Mullin, de Nederlandse thangka-schilderes Carmen Mensink en de Nederlandse non Ani Jinpa.

Zie ook:
The Flying Mystics of Tibetan Buddhism