Radio actueel

 

Hemelsbreed

Leonard Cohen | Ralph Wieske | Pamela Koevoets | Mindful eten | Boeddhistische relikwieën
Uitzenddatum: Zaterdag 29-6-2013 15:00 - 16:30 NPO
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_cohen_boek_300.jpg

I'm your man

Zenleraar en Leonard Cohen-fan van het eerste uur Ton Lathouwers las de recent verschenen biografie van Cohen: I’m your man. Ontdekte hij daarin nog zaken die we tot nu toe niet wisten over Cohen? En wat maakt Cohen tot zo’n mythische figuur? Is de zenbeoefening terug te vinden in zijn teksten? En komen we in de biografie iets te weten over het befaamde seksueel misbruik van Cohens zenleraar Joshu Sasaki? Heeft Leonard Cohen dat ooit publiekelijk veroordeeld? Of praat je daar niet over als zenstudent?

Leonard Cohen komt deze zomer opnieuw naar België en Nederland voor een aantal concerten.

Ralph WieskeVijf vijftigers op een kussen (4): Ralph Wieske
'Een zachte landing, dat is het mooiste dat er is' volgens gezagvoerder bij de KLM Ralph Wieske. Vier jaar geleden maakte Ralph Wieske kennis met een boeddhistische kijk op het leven die gebaseerd is op grondeloosheid en onzekerheid.

Vliegen geeft hem bij het opstijgen nog steeds vlinders in zijn buik. 400 passagiers door de lucht vervoeren vraagt logisch en probleemoplossend denken. Zonder zekerheid wordt er niet gevlogen.

Wieske deed onlangs een 'dathün': een maand lang en de hele dag in groep mediteren. Wat doet dat met hem? Wat voor invloed heeft deze retraite op werk en relatie? Hoe reageert zijn omgeving op verandering die hij doormaakt?

Mindful eten
Mindful eten is in. Wat wordt er van verwacht? Wat levert het op? Anne Speckens, hoogleraar psychiatrie aan de Radbouduniversiteit Nijmegen, doet er in september onderzoek naar.

De column van Pamela Koevoets - Wie ziet? Wie ziet wat?
Tijdens een bezoek aan Sarnath in India wordt Pamela tot tweemaal toe geconfronteerd met een linker oog dat alles lijkt te zien.


Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30


RingselBotjes van boeddhistische meesters

Stukjes bot en versteend bloed van de grote boeddhistische meesters. Ze waren te zien in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden. De expositie ‘Maitreya Project Heart Shrine Relic Tour’ was meer dan kijken alleen. Alle bezoekers konden zich laten zegenen met relikwieën van de historische Boeddha.

De Heart Shrine Relic Tour deed enige tijd geleden Nederland aan. Jane Snijders en Jaap Verhoeven maakten een verslag. Bekijk de Video: