Radio actueel

 

Hemelsbreed

Reis naar de wereld van de Dalai Lama | Naropa gesloten | Zuinige zorg | Bosmonnikken
Uitzenddatum: Zaterdag 6-7-2013 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)Naropa___med.jpg

Tibetaans Instituut Naropa in Cadzand sluit deuren

Op het platteland van Zeeuws Vlaanderen, even buiten de badplaats Cadzand, ligt het Naropa Instituut. In de omgebouwde ruimtes van een voormalig asielzoekerscentrum wordt Tibetaans boeddhisme beoefend, volgens de tradities van de Kagyu-school, een van de vijf hoofdscholen binnen het Tibetaans boeddhisme. In Cadzand zal het echter niet meer lang duren, want het Naropa Instituut staat in de etalage. Voor het volgen van retraites is er eigenlijk te weinig belangstelling om het centrum zelfstandig draaiend te houden. Daardoor moet het centrum regelmatig verhuurd worden aan niet-beoefenaars. De vraag is of Naropa op die manier nog wel een volwaardig retraitecentrum is. Hemelsbreed sprak met non Evelien Hakvoort, een van de zes permanente bewoners.

Op reis naar de wereld van de Dalai Lama


DharamsalaZe is kind aan huis in het Indiaase Dharamsala en besloot voor de tweede keer een reis te organiseren 'waar deuren open gaan die voor anderen gesloten blijven.' Theaterproducent Felicitas Speth von Schulzburg werkte jarenlang met Tibetaanse en Chinese artiesten, waarvoor zij Europese tournees organiseerde. Zij bezocht daarvoor regelmatig het Tibetan Institute of Performing Arts in Dharamsala, maar is ook goed bekend met de lokale Tibetaans boeddhistische kloosters en het Tibetan Children's Village.  Begin september gaat zij opnieuw een 17-daagse reis maken door dit Noord -Indiase gebied en zal met haar groep onder meer, de Tibetaanse regering in ballingschap bezoeken en en teachings van de Dalai Lama bijwonen.
Er zijn nog plekken vrij voor de reis. Aanmelden kan op internationalperformingarts.nl


Zorg met compassie

De zuinige zorg

In het nieuws horen we bijna dagelijks berichten over de bezuinigingen in de zorg. Verpleegkundigen en verzorgenden komen op die manier steeds meer onder druk te staan. Patiënten en bewoners van tehuizen moeten langer wachten op hulp en krijgen vaak niet meer dan de hoogstnodige zorg. Waar blijven verzorgenden en verpleegkundigen de moed vandaan halen om gemotiveerd en vooral met zorg te blijven werken?

Dat is het onderwerp van de trainingen die Pouwel van de Siepkamp aanbiedt. Geïnspireerd door elementen uit het boeddhisme gaat hij samen met zijn trainees op zoek naar hun hoogstpersoonlijke motivatie. Jeanette Werkhoven had een gesprek met hem, nadat ze haar oor te luisteren legde bij een demonstratie van verzorgenden van het Sarphatihuis in Amsterdam, voor wie het allemaal iets te veel wordt.
(dit onderdeel is eerder uitgezonden op 16 maart 2013)

De Nederlandse Bosmonnik

bosmonnikenNa jaren van spiritueel zoeken, voorbereiding en korte verblijven in boeddhistische kloosters besloot de Nederlander Khantidhammo zo'n zeven jaar geleden om bosmonnik te worden in de traditie van de Thaise monnik Ajahn Chah (1918 - 1992).  Een traditie die bekend staat om zijn nadruk op meditatie en een strenge monastieke discipline.

Om in te kunnen treden moest Khantidhammo - zijn monniksnaam -  afstand doen van zijn relatie, werk, huis en al zijn wereldlijke bezittingen. Kaal en zonder iets begon hij als lekenaspirant zijn opleiding tot bosmonnik in het klooster Wat Pah Nanachat in Isan, in noord-oost Thailand. Een klooster voor en door westerse Theravada bosmonniken, waar de opleiding Engelstalig is, maar men voor de rest leeft zoals gebruikelijk is in de traditie.

Dat betekent slapen in een bostempels, een aalmoezenronde in de morgen, niet vaker dan één keer per dag eten en vier uur 's ochtends opstaan. Khantidhammo is nu 5 jaar volledig ingewijd als monnik. Dat betekent in de Ajahn Chah-traditie dat hij nu vrij is om op eigen initiatief als monnik rond te trekken, na vijf jaar onder de hoede te hebben gestaan van de abt van het klooster.

Na een tocht van een paar maanden door de bergen van Noord Thailand was Khantidhammo even in Nederland om zijn familie te bezoeken. Verslaggever Fred Gales sprak met hem in de Thaise tempel in Landsmeer  over zijn ervaringen als bosmonnik.

Bekijk ook de documentaire The Mindful Way - Buddhist Monks of the Forest Tradition in Thailand with Ajahn Chah: