Radio actueel

 

Hemelsbreed

Botsingen in Birma | U Zawana | Huis en haard verlaten | Rutger Kopland | Tao van het dirigeren
Uitzenddatum: Zaterdag 13-7-2013 15:00 - 16:30 NPO radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_WirathuTime300.jpg

Botsingen in Birma

'The Face of Buddhist Terror', kopte Time Magazine twee weken geleden op de cover. Het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift verbaasde zich over hoe twee ogenschijnlijke uitersten elkaar in Birma ontmoeten: boeddhisme en geweld. We zien een groot portret van monnik Ashin Wirathu, die als bijnaam de 'Birmese Bin Laden' heeft. De bewuste uitgave is inmiddels verboden in Birma en Sri Lanka.

De redactie van Hemelsbreed duikt deze week in de gewelddadige conflicten tussen boeddhisten en moslims in het vroegere Myanmar. Hoe kan het dat de ogenschijnlijk vredelievende boeddhistische meerderheid zo huis heeft gehouden? En wat is de rol van monnik en geestelijk leider Wirathu? Hij wordt ervan beschuldigd op te roepen tot geweld tegen moslims. In Hemelsbreed hoort u onder andere een interview met correspondent Michel Maas en we zoeken binnen de Nederlandse Theravada-gemeenschap naar reacties.

U Zawana, Birmese monnik in Nederland

U zawanaDe kleine Birmese gemeenschap in Nederland bestaat vrijwel volledig uit voormalig politieke vluchtelingen. U Zawana is een Birmese monnik die na een jarenlang verblijf in vluchtelingenkampen in Zuidoost-Azie uiteindelijk in Nederland terecht kwam.

Hij leidt nu de Birmese tempel in Utrecht. Welke kracht kun je ontlenen het boeddhisme in tijden van tegenspoed en vervolging? Huis en haard verlaten, deel 1

Rita Meijer en Sarah MarijnissenSteden hebben vanwege de werkgelegenheid altijd al een aanzuigende werking gehad op mensen uit de provincie. Niettemin droomt één op de drie stadsmensen juist van het buitenleven. Een romantisch bestaan, dicht bij de natuur en ver van de stad. In deze driedelige serie komt een bont gezelschap ‘randstad-emigranten’ aan het woord over hun zoektocht naar een rijk en meditatief leven. Menno Bijleveld zocht een aantal emigranten op en sprak met hen over hun verwachtingen bij het verlaten van huis en haard en de realiteit van het leven op het platteland. 

Redactrice en vertaler Rita Meijer woonde maar liefst veertig jaar in Amsterdam, terwijl haar partner, radio- en televisiemaker Sarah Marijnissen (links op de foto) er meer dan dertig jaar woonde. Twaalf jaar had Sarah ervoor nodig om Rita over te halen om Amsterdam te verruilen voor haar ideaal: een leven op het platteland. Sinds ze anderhalf jaar geleden hun droomhuis vonden in het Gelderse Voorst openden zij er een gastenverblijf voor mensen die retraite willen houden. Rita is er vanaf de allereerste dag gelukkig. Sarah blijkt daarentegen grote moeite te hebben haar droom te leven. Ze zegt hierover: 'Ik kon op een gegeven moment geen groen meer zien, die bomen kwamen echt op me af'. Droom en werkelijkheid blijken op gespannen voet met elkaar te staan.

Rutger Kopland

Boekenrubriek: Rutger Kopland

Psychiater Anne Speckens, directeur van het Mindfulnesscentrum aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, laat zich graag inspireren door de gedichten van Rutger Kopland.

Kopland, alias Rudi van den Hoofdakker, was zelf ook psychiater en Anne Speckens voelt een sterke verwantschap met zijn werk. Ze gebruikt zelfs regelmatig gedichten van hem in haar mindfulnesstrainingen. De  Verzamelde Gedichten van Kopland verscheen bij uitgeverij van Oorschot. Een bijdrage van Marlous Lazal.

(Eerder uitgezonden op 9 maart 2013)

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

De tao van het dirigeren

De Tao van het dirigerenJan Stulen schreef het boek De tao van het dirigeren. In plaats van de technische aspecten van het dirigeren, benadrukt Stulen dingen als voorstellingsvermogen, interpretatie, psychologie, (non)verbale communicatie... Niet alleen interessant voor professionals, maar voor elke muziekliefhebber.  

(Deze reportage is eerder uitgezonden op 9 maart 2013.)