Radio actueel

 

Hemelsbreed

Meditatiecamping | If you meet the Budha, kill him! | Boeddhistische geestelijke verzorging | Frank Uyttebroeck
Uitzenddatum: Zaterdag 20-7-2013 15:00 - 16:30 NPO radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(4)radio_mediteren_med.jpg

Mediteren en kamperen in Friesland

Schreeuwende kinderen, ruziënde echtparen om tijdig in het douchegebouw te zijn voor de laatste druppels warm water? Niet in het Friese Elsloo. Daar kan men deze zomer Mediteren en kamperen onder leiding van zenbeoefenaar en mindfulnesstrainer Rob Eckhardt. Op de kleine en luxueuze camping kun je drie maal per dag een meditatie of yogasessie bijwonen, zonder dat je direct in het strakke regime van een retraite terechtkomt.

Zelf schrijft Eckhardt op zijn website: ‘Zitten op een kussen en slapen in een tent, wandelen in het bos.....de ultieme vakantie!’ Programmamaker Marlous Lazal, die zelf vooral traumatische herinneringen heeft aan volgelopen kaplaarzen en nachtelijke speurtochten met een wc-rol onder de arm, sloeg toch haar tent op in Elsloo.

If you meet the Budha, kill him!

No NatureIf you meet the buddha, kill him’, is de titel van een reeks schilderijen, gemaakt door Karin van der Molen. Een handgranaat met een tepel, een transparant aardappelschilmesje, een torpedo die uitloopt in een vrouwenborst; dat zijn zoal de wapens die geportretteerd zijn.

De expositie heet No nature en werd afgelopen zaterdag geopend door zenleraar Ton Lathouwers. Tot en met 18 augustus is de expositie te bezoeken in Kunstruimte de Oude Apotheek
 in Zutphen. Agnes Sommer onderzocht waarom de Boeddha zo nodig een kopje kleiner gemaakt moet worden.

Boeddhistische geestelijke verzorging in Nederland
Andreas van der Velde werkt als boeddhistisch geestelijk verzorger in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Wat zijn zijn ervaringen? En hoe werkt zijn affiniteit met het boeddhisme door in zijn werkzaamheden? Een bijdrage van Fred Gales.
(herhaling)

Memoires van een verslaafd brein


Memoires van een verslaafd breinDr. Marc Lewis werd door de Dalai Lama uitgenodigd op in oktober te komen spreken op een conferentie over de wortels van verlangen.

Lewis weet waarover hij spreekt. Hij is niet alleen neurowetenschapper aan de Radboud Universiteit. Hij heeft ook een uitgebreid drugverleden.
(herhaling)Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Tegendraads op weg naar verlichting


Frank UyttebroeckFrank Uyttebroeck van Tegen de stroom in is tegendraads. Meditate and Destroy is zijn slogan. Want alles dat afleidt van het pad naar verlichting is overbodig en kun je dus maar beter vernietigen. Vroeger was Frank muzikant, maar daar praat hij liever niet meer over.

Uyttebroeck werkt al jaren als boeddhistisch geestelijk verzorger in ziekenhuizen en hospices. In gevangenissen krijgt hij hier geen gelegenheid meer voor sinds dit terrein van overheidswege is gereguleerd, en er een officiële boeddhistische geestelijke verzorgingsafdeling is opgericht binnen het penitentiaire systeem.

Frank zwemt graag tegen de stroom in. Dat is dan ook de naam van de Sangha waarbij hij betrokken is. Peter Meijwes praat met hem in een bos op de Veluwe.