Radio actueel

 

Hemelsbreed

Boeddhistische Jip en Janneke? | Gevangenisleven | Mindfulness afgedreven van boeddhisme? | Aandacht voor de verliezer!
Uitzenddatum: Zaterdag 3-8-2013 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)radiotenzin_300.jpg

Boeddhistische Jip en Janneke?

Tenzin is het bijzondere jongetje dat de hoofdrol speelt in een onlangs verschenen boeddhistisch kinderboek. Hij komt uit Tibet, maar woont in een klooster in India.

In Tenzin viert feest leert het monnikje dat hij braaf en aardig moet zijn, maar dat valt lang niet altijd mee. Cultureel antropoloog Monique Jacqueline Tekstra-van Lochem schreef haar boek voor Nederlandse kinderen van drie tot zes jaar, en het werd geïllustreerd door René Speelman, tevens maker van Jabbertje.

Programmamaker Peter Meijwes bezoekt Monique Tekstra van Lochem en vraagt haar wat kindmonniken precies zijn en hoe ze er gefascineerd door raakte. Want het blijkt dat jonge kinderen  vanuit Tibet naar India worden gesmokkeld om daar monnik te worden.

Lang leve de verliezer!

Guus van HollandVrijdagavond trappen Ajax en Roda JC af voor het nieuwe seizoen van de Eredivisie. Maar voormalig Chef Sport Guus van Holland van NRC Handelsblad heeft weinig honger naar het gras. 'Ik kan geen tribune meer zien,' zegt hij.

Van Holland voelt zich hoe langer hoe meer een vreemde in de huidige sportwereld, waarin alles enkel nog om winnen en prestaties draait. Op zijn blog vraagt hij meer aandacht voor de verliezer, schrijft hij over de betekenis van sport in de maatschappij en de drijfveren van individuele sporters.

Aan onze programmamaakster Agnes Sommer vertelt hij hoe hij via zijn vrouw terecht kwam bij Shambala, de boeddhistische organisatie die werd opgericht door Chögyam Trungpa Rinpoche. Hij begon te lezen over het boeddhisme en te mediteren. Daardoor ging hij ook anders over sport denken en schrijven. ‘En die ontwikkeling gaat nog altijd door’.
(herhaling)

Mindfulness

Mindfulness ontworteld?

Naarmate de mindfulnesstraining in steeds bredere kring wordt verspreid, rijst bij de grondleggers de vraag of mindfulnesstrainers wel voldoende geworteld zijn in de boeddhistische traditie. Marlous Lazal sprak daarover met  Mark Williams. Met bijdragen van Martine Batchelor, Bikkhu Bodhi, Edel Maex en Sharon Salzberg.
(herhaling)

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Gevangenisleven

Sietse VisserNa lang aandringen kreeg programmamaker Jeanette Werkhoven toestemming om de wereld van justitiepredikant Sietse Visser te betreden. Visser beoefent vipassana-meditatie en geeft de gedetineerden meditatie- en aandachtstraining in de soms hectische gevangeniswereld.

Toen Visser ruim vijftien jaar geleden aan het werk ging in de gevangenis, zag hij het in eerste instantie eigenlijk niet erg zitten. Hij verwachtte cynische, ongeïnteresseerde mensen aan te zullen treffen. Niets bleek minder waar te zijn; de dominee werd met open armen én met respect door de gedetineerden ontvangen. ‘Ik voelde me direct als een vis in het water’, zegt hij.

Inmiddels werkt hij niet alleen individueel met gedetineerden, maar geeft hij in de bajes regelmatig aandachttraining aan groepen. Visser beoefent zelf al zo’n dertig jaar de vipassana-meditatie. Toch werd hij nooit boeddhist en bleef hij zijn eigen traditie trouw. Zijn boeddhistisch leraar, wijlen Mettavihari, eiste dat ook niet van hem, want hij adviseerde Visser al direct: ‘Word geen boeddhist, maar word gewoon een Boeddha!’  

Jeanette Werkhoven ging met Visser mee op bezoek bij een van zijn oud-studenten, die momenteel verblijft in de penitentiaire inrichting in Breda. Gedetineerde Paul vertelt daar hoe de aandachttraining hem geholpen heeft om zijn woede beter te leren beheersen.