Radio actueel

 

Hemelsbreed

Transmissie André van der Braak | Tharphen Lingtsang | Brusselse lhakars | Theravada en kunst
Uitzenddatum: Zaterdag 17-8-2013 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(2)tv_andre_vd_braak.jpg

Transmissie André van der Braak

Tot verrassing van veel mensen werd via het boeddhistische roddelcircuit bekend dat Ch’anmeester Ton Lathouwers transmissie heeft gegeven aan André van der Braak. Van der Braak is zeker geen onbekende in boeddhistenland: vorig jaar werd hij nog hoogleraar boeddhistische filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Transmissie is in de ch’antraditie iets heel bijzonders. Het is niet zomaar de benoeming van een leraar, maar het gaat daarbij om de opvolgingskwestie. In het geval van Ton Lathouwers was het al heel lang de vraag wie daarvoor in aanmerking zou komen. In het nonnenklooster van Steyl, waar de sesshins van Maha Karuna Ch’an meestal plaatsvinden, sprak Agnes Sommer met de beide meesters.
Bekijk ook de documentaire Het Verre Oosten in het Westen, een portret van André van der Braak.

TharpenTharphen Lingtsang

Thangka's zijn Tibetaanse rolschilderingen. Tharphen Lingtsang is een traditionele thangka-schilder die zich bezighoudt met boeddhistische afbeeldingen in de Karma Gadri-stijl. Het was zijn vader, Gela Lama, die deze traditie op zijn vlucht uit Tibet meenam naar India en ook het beroemde handboek ‘Principles of Tibetan Art’ publiceerde.

Vanuit Dokkum, waar hij tegenwoordig woont, reist Tharphen half Europa af om les te geven in de basisvormen van de Tibetaanse kunst en het vervaardigen van thangka’s. Een bijdrage van Fred Gales.
Brusselse lhakars

LhakarVorig jaar begon het Brusselse Tibetaans Cultureel Centrum (zie ook de Facebookpagina) met het organiseren van 'lhakars', bijeenkomsten waarop Tibetanen in traditionele kledij dharmalezingen volgen, Tibetaans spreken en theedrinken. Daarmee is Brussel, na Londen en Parijs, de derde Europese stad waar zulke bijeenkomsten plaatsvinden.

In Tibet zijn lhakars soms ware massabijeenkomsten. Een van de initatiefnemers van de Brusselse editie is Jigmey Denwa. Samen met Tamara Foubert van het Tibetaans Cultureel Centrum legt hij aan Peter Meijwes uit wat lhakars betekenen voor de Tibetaanse identiteit.

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

De theravada en de kunsten

In zijn jonge jaren op de kunstacademie onderzocht Menno Bijleveld de boeddhistische invloeden op de hedendaagse kunst. Het viel hem toen op dat boeddhistisch geïnspireerde kunstenaars vooral naar elementen uit de zen en de Tibetaanse tradities grepen. Ook andersom onderhielden Tibetaanse leraren als de Dalai Lama en Sogyal Rinpoche contacten met beroemde kunstenaar als Joseph Beuys, Robert Rauschenberg en Marina Abramovic.

Nu, meer dan twintig jaar na zijn afstuderen, vraagt Menno Bijleveld zich af waarom hedendaagse kunstenaars zo weinig belangstelling voor het theravadaboeddhisme tonen. Is dit toeval? Of leeft het theravada misschien op gespannen voet met de kunsten? Menno Bijleveld sprak hierover met vipassanaleraar Henk Barendregt, zenleraar André van der Braak en Dorothea Franck, kunstbeschouwer met een Tibetaans boeddhistische achtergrond.