Radio actueel

 

Hemelsbreed

Boeddhisme in de Afghaanse grond | Kleurrijke zenleraar | Javelin Schram | Boeddha in de bajes
Uitzenddatum: Zaterdag 24-8-2013 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_Kaboelboeddha_300.jpg

Boeddhisme in de Afghaanse grond


Wie herinnert zich de televisiebeelden niet van de reusachtige boeddhabeelden van Bamiyan die door de Taliban-milities met zwaar geschut werden opgeblazen? Twaalf jaar later lijkt in Afghanistan het tij alvast voor de archeologie te keren.

Het Nationaal Museum in Kaboel presenteert zelfs een prestigieuze tentoonstelling over 's lands boeddhistisch erfgoed. Daarin zijn onder andere spectaculaire nieuwe vondsten van 2000 jaar oude, bont beschilderde boeddhabeelden uit Mas Aynak te bewonderen. Dat gebeurt overigens gedeeltelijk dankzij Nederlandse hulp. Bekijk ook een prachtige pdf over de opgravingen die door het museum gratis online beschikbaar is gesteld.

Fred Gales had een gesprek met taalkundige en historicus Willem Vogelsang, secretaris van het Internationaal Instituut voor Aziatische studiën in Leiden. Hij komt al sinds 1978 regelmatig in het land en was als Afghanistan-adviseur van de Nederlandse regering nauw betrokken bij de herrijzenis van het museum in Kaboel.

Greta Myoshin Aerts

De kleurrijke zenleraar

Gretha Myoshin Aerts is beeldend kunstenaar en maakt woeste, kleurige schilderijen. Niet helemaal wat je verwacht bij een zenleraar, want dat is ze ook. Een paar jaar geleden kreeg ze transmissie van Nico Tydeman.

Ze heeft ook een andere leraar: Merzel Roshi. Hij gaf haar de boeddhistische naam Myoshin, dat onbegrensd hart en geest betekent. Ze werd door hem in 1995 tot zenpriester gewijd. Op haar website schrijft Gretha dat haar training onder ander bestaat uit zenmeditatie, koan-studie en het door Genpo Roshi ontwikkelde 'Big Mind proces'.

Zw woonde en werkte een aantal jaar in het centrum van Genpo Roshi in Salt Lake City, VS. Sinds 2001 is zij intensief betrokken bij het Zen onderricht in Rotterdam en  heeft een groep in Bergen. Een kleurrijke reportage van Agnes Sommer vanuit Aerts' atelier in Bergen.

Duizend Boeddha's

boeddha's javelin schramOoit was het de droom van haar man om een tempel met duizend Boeddha's te bouwen. Een boeddhistische tempel voor heel Europa. De echtgenoot van kunstenares Javelin Schram leeft niet meer, maar de start van de boeddha-collectie is er nog wel. Schram stelt de ruim honderd beelden nu ten toon in haar schildersatelier. Het is een wonderlijke collectie van grote en kleine Boeddha's die de tongen los maakt.

Programmamaker Peter Meijwes bezocht de collectie op Hoofdstraat 73 in Driebergen-Rijssenburg. De verzameling is nog tot eind september te zien op aanvraag.

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Frank Uyttebroeck en Noah Levine

Boeddha in de bajes


De Amerikaanse vipassanaleraar en ex-gedetineerde Noah Levine was onlangs weer voor een kort bezoek in Nederland. Zijn sangha Against The Stream biedt ondermeer een programma aan voor gedetineerden. Levine zou graag zien dat zijn Nederlandse student en collega Frank Uyttebroeck gelijkaardig werk verricht. Helaas is dat in Nederland onmogelijk vanwege de richtlijnen van justitie.

Toch een goede reden voor Marlous Lazal om de vraag te stellen hoe het programma werkt. Wat is nu echt effectiever? Academici of ex-delinquenten inzetten om met gevangenen over de dharma te praten? En ligt de toekomst van het boeddhisme volgens Levine en Uyttebroeck in het sociaal engagement?