Radio actueel

 

Hemelsbreed

Kleurrijke zenleraar | Mark Kingsford
Uitzenddatum: Woensdag 23-7-2014 00:00 - 00:30 NPO radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)GrethaAerts300.jpg

Kleurrijke zenleraar

Gretha Myoshin Aerts is beeldend kunstenaar en maakt woeste, kleurige schilderijen. Niet helemaal wat je verwacht bij een zenleraar, want dat is ze ook. Een paar jaar geleden kreeg ze transmissie van Nico Tydeman.

Ze heeft ook een andere leraar: Genpo Merzel Roshi. Hij gaf haar de boeddhistische naam Myoshin, die onbegrensd hart en geest betekent. Ze werd door hem in 1995 tot zenpriester gewijd. Op haar website schrijft Gretha dat haar training onder ander bestaat uit zenmeditatie, koanstudie en het door Genpo Roshi ontwikkelde 'Big Mind-proces'.

Ze woonde en werkte een aantal jaar in het centrum van Genpo Roshi in Salt Lake City, VS. Sinds 2001 is zij intensief betrokken bij het zenonderricht in Rotterdam en heeft ze een groep in Bergen. Een kleurrijke reportage van Agnes Sommer vanuit Aerts' atelier.

Dit is een herhaling van 24 augustus 2013.


Mark Kingsford

MarkKingsford300Theatermaker, acteur, regisseur en scenario- schrijver Mark Kingsford begon zo’n vijf jaar geleden met mediteren. Kingsford (62) koos niet voor de eenvoudigste instap: het Nichiren-boeddhisme, waar de beoefening bestaat uit mantra’s reciteren, wel twee uur per dag.

Hij ontdekte hoe verantwoordelijkheid te nemen voor waar je nu bent in het leven: alle projecties naar binnen halen en er zelf de verantwoordelijkheid voor nemen. Een pijnlijke ontdekking, waardoor ook zijn humor in een ander licht kwam te staan.

Dit is een herhaling van 27 juli 2013.