Radio actueel

 

Hemelsbreed

Happinez Festival | Marloes Lasker | Eveline Brandt | Zwerfboeddhisten | Boeddhistisch organiseren
Uitzenddatum: Zaterdag 14-9-2013 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)radio_happinezz_2013_300.jpg

Happinez Festival 2013

Dat een kaartje meer dan 50 euro kostte, was voor de ruim zevenduizend bezoekers bezoekers van het Happinez festival dat vorige week in Fort Voordorp plaatsvond, kennelijk geen bezwaar. Voor dat bedrag kon je ook twee lezingen bijwonen van spirituele auteurs als Susan Smit, Geert Kimpen en Tijn Touber of yogalessen volgen van internationale leraren als Davidji van het Deepak Choprah Centrum. Nieuwsgierig naar de boeddhistische vertegenwoordiging op het festival bezocht Marlous Lazal de idilische locatie in de buurt van Utrecht.

Marloes Lasker

HMarloes Laskeroe leuk is het leven als je vrijwel blind bent en zonder twee gehoorapparaten ook nog stokdoof? Zenboeddhiste Marloes Lasker klinkt er niet minder blijmoedig door. Agnes Sommer interviewt deze bijzondere vrouw over haar nieuwe boek.

Zondag 15 september zendt de BOS de documentaire uit over Marloes Lasker: Voorbij horen en zien, op NL2 om 14 uur.
Lees ook dit interview met Marloes Lasker uit ons blad BOSwijzer.

Column Eveline Brandt - Een wereld zonder kinderen

Het was een heerlijke zomer, zo constateert columnist Eveline Brandt, maar ook een onverdraagzame, getuige de felle discussie in Trouw over asociaal gedrag door racefietsers. Dat het nog gekker kan, ontdekte Eveline toen ze wat dieper in de materie dook.


Zwerfboeddhisten in Brussel

Stap uit je dagelijkse routine en spring in het onbekende. Een intens groepsgebeuren en een diepgaande ervaring van grondeloosheid en loslaten. Zo omschrijft de Belgische Zen Sangha haar ‘straatretraite’ die ze deze week organiseerde. Een groep mensen duikt meerdere dagen en nachten onder in het ruige straatleven van de Belgische hoofdstad. Behalve kleding en een slaapzak mag er niets meegenomen worden op pad.
 
De groep mediteert en leeft van de soepbedeling. Men overnacht buiten. Sensei Frank de Waele wil met de retraite ‘onder het vernis van de samenleving duiken.’ Hij belooft een diepgaande ervaring van grondeloosheid en loslaten. In Hemelsbreed hoort u de eerste reacties van deze bijzondere retraitanten.


Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

De Boeddhistische Organisatie

Boeddhistisch organiseren, hoe doe je dat? Voor de Boeddhistische Omroep zelf betekende het al meteen bij de oprichting een keuze voor de Sociocratie. Die methode biedt namelijk een alternatief voor de botte macht van meerderheden en legt de nadruk op transparantie in de besluitvorming, het nemen van eigen verantwoordelijkheid en trouw blijven aan genomen beslissingen.
 
Het succes ervan viel te betwisten. De BOS liet de Sociocratie met haar inspraak na een aantal jaar vallen. Maar elders in boeddhistisch Nederland leek deze constructie wel te werken. Hoe kan dat? Ton Maas ging op zoek.