Radio actueel

 

Hemelsbreed

Afscheid Leonard Cohen? | Tom Hannes | Boeddhistisch Film Festival | Ikebana | Jeroen Witkam
Uitzenddatum: Zaterdag 28-9-2013 15:00 - 16:30 NPO radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(3)radio_leonad_cohen300.jpg

Afscheid van Leonard Cohen?

Kortgeleden gaf ‘good old’ Leonard Cohen in Rotterdam en Amsterdam misschien wel zijn laatste concerten in ons land; hij is per slot van rekening al 78 jaar. Wat is eigenlijk het boeddhistisch gehalte van de concerten van deze Joods-Canadese zenbeoefenaar? Marlous Lazal gaat op onderzoek.


Column Tom Hannes - De duivel heeft altijd gelijk

Columnist Tom Hannes werd weer eens bezocht door de duivel, inmiddels een oude en welbekende vriend, die met zijn aantijgingen helaas altijd gelijk heeft en het nog overtuigend weet te brengen ook.

bffe

BFFE 2013


Op 4, 5 en 6 oktober vindt de achtste editie van het Boeddhistisch Film Festival Europa plaats in het Eye Filminstituut in Amsterdam. Thema dit jaar is Nature & Nurture.

Directeur Babeth M. VanLoo wil met het festival de diversiteit van de boeddhistische film, maar ook de geboorte van de verwestersing van het het boeddhisme laten zien. In Hemelsbreed alvast een vooruitblik.

Ikebana in Nederland


Ikebana is Japanse bloemschikkunst en kent honderden scholen in het thuisland. De oudste en meest gerespecteerde, Ikenobo, heeft ook een Nederlands filiaal en dat bestaat 35 jaar. Een reportage van Peter Meijwes.

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Het geloven voorbij

De meeste westerse boeddhisten hebben hun wortels in het christendom, maar hebben zich daarvan afgekeerd om in het Oosten op zoek te gaan naar nieuwe wegen. Wat ontbrak er in de eigen traditie? Vonden zij wat ze zochten?

Monnik en zenleraar Jeroen Witkam van Zendo De Drie Juwelen vertelt in deze Hemelsbreed over verlichting. Als jongen van achttien werd hij ‘verliefd op God’, zoals hij het zelf uitdrukt, maar toch vond hij in het katholicisme niet helemaal zijn draai.