Radio actueel

 

Hemelsbreed

Ruby Wax | BoeddhaDag | Eveline Brandt | Soap-ster Cathérine Kools | Verlichting nu?
Uitzenddatum: Zaterdag 12-10-2013 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)radio_boeddhadag_300.jpg

BoeddhaDag

Traditiegetrouw organiseert de BOS in oktober voor haar ‘vrienden’ de BoeddhaDag. In Amsterdam ontmoet de achterban elkaar, is er muziek, meditatie en kunnen er boeiende workshops worden gevolgd. Het thema van deze editie was spiritueel leiderschap.

Zo verzorgde de internationaal bekende meditatieleraar Christina Feldman een dharmatalk over leiderschap. Verder gaf multi-instrumentalist Joseph Bowie zijn workshop Rhythm, Sound and Movement, en was boeddhistisch leraar Martin Aylward er ook bij voor een workshop, gebaseerd op zijn cursus Work, Sex, Money and Dharma. Leraar en schrijver lama Tsultrim Allione gaf een introductie van haar vijf-stappenproces Feeding Your Demons. Voor de thuisblijvers verzorgt Hemelsbreed een uitgebreid verslag.

Ruby Wax en marlous lazalRuby Wax
Comédienne en tv-celebrity Ruby Wax sprak begin oktober openhartig met programmamaakster Marlous Lazal van de BOS over hoe mindfulness helpt bij het omgaan met depressiviteit.

Het interview vond plaats vanwege het verschijnen van Wax's nieuwe boek Tem je geest. In deze uitzending wordt het eerste deel van dit interview uitgezonden.

Column Eveline Brandt - Life sucks!
Aan het begin van een nieuwe cursus Mindfulness kwam weer eens ter sprake dat het leven meestal niet is wat je ervan had verwacht of gehoopt. Toch is dukka op zich niet het probleem. Iedereen kan zijn eigen lijden een stukje lichter maken. 

Catherine KoolsCatherine Kools
De Vlaamse zangeres, kookkunstenaar en soap-actrice Cathérine Kools stond al vanaf prille leeftijd in de schijnwerpers. In Nederland is ze minder bekend, maar ze is ook hier af en toe te zien op tv. Op de radio klinkt ze minder vaak maar het lijkt erop dat het slechts een kwestie van afwachten is tot haar eerste cd verschijnt. 

Een tijd geleden deed ze voorzichtig de eerste schreden op een boeddhistisch pad. Dat bleek veel moeilijker dan ze in eerste instantie dacht. Programmamaker Peter Meijwes sprak met haar.


Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

verlichting in dit leven?Verlichting in dit leven
Eerder dit jaar spraken vipassana-leraar Henk Barendregt en zenleraar André van der Braak over 'theravada-boeddhisme, vipassana-meditatie en de rol van de leraar'.

Aan het eind van dit gesprek bleek dat zowel de vipassana- als de zenleraar een agnostische kijk op reïncarnatie hebben. Dat wil zeggen: ze geloven in een boeddhisme zonder reïncarnatie. Terwijl reïncarnatie traditioneel toch één van belangrijke peilers is van het boeddhisme. Zelfs de Boeddha, zo wordt gezegd, bereikte pas na vele levens in samsara (de cyclus van dood en wedergeboorte) te hebben doorgebracht de verlichting.

Programmamaker Menno Bijleveld zoekt met Barendregt en van der Braak verder naar hoe een boeddhisme zonder reïncarnatie eruit ziet. Is die felbegeerde verlichting nog in dit leven te bereiken?