Radio actueel

 

Hemelsbreed

Nieuw boek Edel Maex | Dirk Beemster | Boeddhistisch geweld | Sogyal Rinpoche | Running Buddha
Uitzenddatum: Zaterdag 19-10-2013 15:00 - 16:30 NPO radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)sogyalr_header_300.jpg

Sogyal Rinpoche in Nederland

Zijn naam en faam zijn groot: Sogyal Rinpoche. Deze maand gaf de Tibetaans boeddhistische leraar een public talk in Amsterdam. En uiteraard zat de zaal vol. Zijn klassieker 'Het Tibetaanse Boek van Leven en Sterven' wordt algemeen beschouwd als één van de meest complete en gezaghebbende presentaties van de Tibetaanse boeddhistische leer die ooit zijn geschreven. Verslaggever Peter Meijwes zocht onder zijn volgelingen naar de magie van de meester.Dit is de plaats

 

Dit is de plaats

Edel Maex is psychiater, zenboeddhist en een van de grondleggers van Mindfulness Based Stress Reduction in België en Nederland. Zijn nieuwste boek heet Dit is de plaats - over zen, mindfulness en mededogen. Verschillende stromingen bieden uiteenlopende antwoorden, maar wat is de gemeenschappelijke kern? Die vraag leidt de auteur naar de eeuwenoude Avatamsaka sutra, die nog steeds actueel blijkt te zijn.

Boeddhistisch geweld door de eeuwen heen


Jelle Seidel is bestuurslid van de Stichting Vrienden van het Boeddhisme en schreef onlangs een aantal artikelen over ‘Boeddhisme en geweld’. Fred Gales praat met hem over geschiedenis en de teksten. In hoeverre klopt het cliché van het boeddhisme als een bij uitstek vredelievende religie?

Column Dirk Beemster - Spinnen en ezels

Zenbeoefenaren leggen weliswaar braaf de bodhisattvagelofte af, maar nemen hem niet zo serieus, aldus "zennie" Dirk Beemster in zijn nieuwe column.Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Running Buddha

De vier waardigheden – deel 2


‘Running Buddha' heet het laatste deel van het tweeluik over de vier waardigheden uit de boeddhistische traditie. Het is tevens de titel van het boek van Sakyong Mipam, dat gaat over meditatief hardlopen.

De vier waardigheden staan symbool voor bijvoorbeeld egoloosheid, discipline en tevredenheid. In dit deel hoort u hoe meditatie op hardloopschoenen deze kwaliteiten kunnen cultiveren.