Radio actueel

 

Hemelsbreed

B-boy | Westerse kijk op karma | Mythen rond mindfulness | Guan Her Ng | Liam, B-boy met diepgang | Ruby Wax en de ‘fast lane’
Uitzenddatum: Zaterdag 2-11-2013 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(1)LiamOCallaghan_300.jpg

B-boy boort diepere lagen aan

Al bij zijn eerste auditie voor het RTL programma So you think you can dance maakte de 28-jarige Liam O'Callaghan zoveel indruk dat hij van de verbijsterde jury een 'Golden ticket' kreeg en gelijk door mocht naar het Boot Camp in het Spaanse Sevilla.

Dat Liam geen alledaagse B-boy is, wordt duidelijk als hij aan Ton Maas vertelt hoe zijn spirituele ontdekkingsreis zijn leven - en ook zijn dans - ingrijpend heeft beïnvloed.

Een westerse kijk op karma

Schrijver en leraar Hans Korteweg geeft lezingen en onlangs kwam het moeilijk grijpbare onderwerp ‘karma’ ter sprake. Volgens Korteweg gaat dat over ‘de weg van herstel’, over fouten als een nieuw beginpunt en schuldgevoel dat tot bevrijding kan leiden. Hoe is hij tot die nogal onorthodoxe opvatting van karma gekomen?

Mindfulness is goed voor alles

De mythen rond mindfulness

Mindfulness als panacee voor zo’n beetje alles. De hype rond de behandelmethode neemt af en toe groteske vormen aan. De Vlaamse psychologen Björn Prins & Anouk Decuypere zetten hier vraagtekens bij. Samen schreven ze Mindfulness is goed voor alles. Een boek over de populariteit van mindfulness en wanneer er vooral niet aan te doen. Volgens de auteurs bewijst recent wetenschappelijk onderzoek dat mindfulness alvast niet helpt als je depressief bent. Maar wat blijft er dan over? Genoeg, zo wordt duidelijk.

Column Guan Her Ng - 'Immediate meditation please!'

Onderweg naar de gate op Schiphol mijmert Guan Her over het belang van een stiltecentrum op een hectische plek als de luchthaven en fantaseert over een alternatief voor de welbekende oproep "Immediate boarding please!"
Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Ruby Wax en marlous lazal

Ruby Wax en de ‘fast lane’

Eigenlijk was programmaker Marlous Lazal op stilteretraite in Engeland. Via een opmerkelijk systeem van briefjes op een prikbord probeerde ze nader tot Ruby Wax te komen. En dat lukte. De comédienne, tv-ster en schrijfster vertelt in deze aflevering van Hemelsbreed hoe ze een zware depressie wist te overwinnen en haar jachtige leven achter zich kon laten door gebruik te maken van boeddhistische technieken. Ze schreef er een boek over: Tem je geest, dat verscheen bij uitgeverij Unieboek-Het Spectrum.

Luister ook naar het eerste deel van het gesprek met Ruby Wax, dat werd uitgezonden op 12 oktober