Radio actueel

 

Hemelsbreed

In memoriam Jeanette Werkhoven | Brad Warner in Nederland | Giel wil monnik worden | Eveline Brandt | boeddhistisch themapark | Alexandra David-Néel
Uitzenddatum: Zaterdag 9-11-2013 15:00 - 16:30 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

Hemelsbreed deel 1: 15:00 - 16:00

(2)Jeanette2_300.jpg BOS-radioprogrammamaakster Jeanette Werkhoven overleed op zaterdag 2 november 2013. Dit is een selectie van drie programma's uit de meer dan 300 reportages die ze maakte voor de BOS, exclusief online te horen.
  • 1: Het foto-album van Alexandra. Een portret van de onverschrokken ontdekkingsreiziger Alexandra David-Néel (1868-1969). De volledige versie van de reportage die in verkorte vorm in de radio-uitzending van vandaag te horen is.
  • 2: Het is intiem, dichtbij, vertrouwd en volkomen vanzelfsprekend. Maar wat is bewustzijn?
  • 3: Kees Waaijman en het mystieke niets. "Het is een soort knaagdiertje dat altijd maar zit te vreten".There is no God

Brad Warner in Nederland

De Amerikaanse dharmapunker Brad Warner was onlangs in ons land vanwege zijn boek There Is No God And He Is Always With You. Warner onderzoekt God, religie en atheïsme vanuit het perspectief van het zenboeddhisme, dat ook wel een religie zonder God wordt genoemd.

Giel wil monnik worden

Laatst stond half België op zijn kop toen de vijftienjarige Giel het plan had opgevat om in India een opleiding tot monnik te gaan volgen... en daarom kreeg hij een uitreisverbod opgelegd. Hij wordt nu onderzocht en een dezer dagen volgt een uitspraak van de jeugdrechter of hij al dan niet mag gaan. Er is nog steeds hoop bij Giel en zijn moeder... Een reconstructie met betrokkenen.

Bekijk een reportage over Giel van VTM:


Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.beColumn Eveline Brandt - De emmer en de druppel

Een schijnbaar onschuldig voorval bij haar om de hoek bracht Eveline Brandt op het idee voor haar column van vandaag...

Een dhammapark in Thailand

In Pasang, Noord-Thailand, opende het kunstenaarsechtpaar Venetia Walkey & Inson Wongsam in 2000 een boeddhistisch themapark. Dit Dhammapark wil, anders dan Disneyland en soortgenoten, een plek zijn waar het gaat om spiritualiteit, natuur en ethiek en waar men kennis kan maken met kunst, duurzame vormen van wetenschap, en natuurlijk de dhamma.

De scooter van Inson Wongsam (l) en tekenmeditatie (r)


De brug van het achtvoudige pad (l) en de bron van wijsheid (r)

Hemelsbreed deel 2: 16:00 - 16:30

Jeanette Werkhoven

In memoriam Jeanette Werkhoven 


BOS-radioprogrammamaakster Jeanette Werkhoven is zaterdag 2 november jongstleden na een zeer kort ziekbed op 67-jarige leeftijd overleden. Daarom herhalen we een van de meer dan 300 reportages die ze maakte voor de BOS: een portret van de onverschrokken ontdekkingsreiziger Alexandra David-Néel.

Dit is een verkorte versie van de originele uitzending. De lange versie is te horen in de player bovenaan de pagina. Samen met nog twee andere reportages.

Alexandra's jeugd


Alexandra David-Néel
(1868-1969) was een vrouw, die altijd nieuwe wegen zocht en telkens weer op ontdekkingsreis ging – zowel in de wereld als in zichzelf. Als tiener al liep ze verschillende keren van huis weg en trok ze te voet over de St. Gotthard. Ze was de eerste boeddhist in Parijs, studeerde als een van de eerste vrouwen aan de Sorbonne en reisde al in 1890 in haar eentje naar India om daar het hindoeïsme en het boeddhisme bestuderen, waar op dat moment in Europa nog weinig over bekend was. Voor haar onderzoek kreeg Alexandra de hoogste Franse onderscheiding: de Légion d’Honneur.

Illegaal in Lhasa

Het oosten trok haar zo sterk dat ze er vanaf 1911 in totaal bijna vijfentwintig jaar doorbracht. In 1927 verwierf ze wereldwijde bekendheid door haar boek over de spectaculaire voettocht die zij incognito maakte naar Lhasa, de hoofdstad van het onherbergzame Tibet, een land dat destijds voor buitenlanders verboden was.

Boekomslag

Wetenschap

Maar Alexandra David-Néel was niet alleen ontdekkingsreiziger; ze was ook wetenschapper, schrijfster, journalist, vertaalster en zelfs een tijdje een succesvol operazangeres. Ze schreef een groot aantal boeken en artikelen, beheerste het Sanskriet en sprak vloeiend Tibetaans. Jarenlang trok ze zich terug in een Tibetaans klooster en ging in eenzame retraite in de bergen vlakbij Tibet.

In 1904 trouwde ze in Algiers met Philippe Néel, met wie ze echter maar kort samenleefde. Ze leidden elk een eigen leven, al bleven ze goede vrienden en werd Alexandra door Philippe ondersteund bij alles wat ze ondernam. Als ze op reis was stuurde ze uitgebreide reisverslagen en foto’s aan echtgenoot Philippe. Deze vormen de basis voor de radiodocumentaire.

Links:

www.alexandra-david-neel.org


Samenstelling en regie: Jeanette Werkhoven
Stem Alexandra: Shireen Strooker
Verteller: Peter Blok
Muziek: Claude Debussy, Tibetaanse muziek
Techniek: Rob Gerritsen